Presedintele Traian Basescu a avut ieri dupa-amiaza la Palatul Cotroceni prima runda de consultari cu PRM, PSD, PC si minoritatile nationale pe tema respingerii in Senat a ordonantei privind infiintarea DNA.

Cei care au deschis seria consultarilor initiate de presedinte au fost reprezentantii PRM. Undeva in discursul de circa zece minute, tinut dupa iesirea de la presedinte, liderul PRM, C.V. Tudor, a strecurat ca PRM va vota ordonanta DNA. Cum? ""Electronic"", a vrut acesta sa faca un spirit de gluma. ""Indiferent cum se va numi acest organism, ca e minister, autoritate nationala, secretariat de stat, el trebuie infiintat si sa functioneze"", a explicat Tudor apoi ceva mai serios.
GANGSTERII SI UDEMERISTII. Vadim a mai declarat presei ca i-a ""spus direct"" sefului statului ca, daca vrea ""sa fie un presedinte de nota 10 si sa ramana in istoria poporului roman, trebuie sa aresteze zece mari gangsteri, altfel o sa piarda partida"". Vadim l-a curtat pe Basescu si criticand PNL, care are asa o lipsa de cadre de valoare, incat a facut ""dintr-un umil contabil ditamai ministrul Sanatatii"". Pentru ca apoi sa se invite la guvernare, dar cerand scoaterea UDMR. ""Facem si scris cu dl Tariceanu sau cu viitorul premier, dl Stolojan, care era de fata, ca va sprijinim ca sa treceti hopul integrarii, numai sa nu mai vedem fetele astea nesanatoase la guvernare"", a declamat Vadim, parasind holul Basarabi cu mainile pe sus, de extaz ca fost in direct la televizor, declarandu-le cameramanilor ca e mandru de ei facand curte sefei biroului de presa al Cotroceniului si anuntand ca se va intoarce in doua luni ca presedinte al tarii. In rest, reprezentantii PRM s-au dus la intalnirea cu seful statului cu o sarsana de probleme care mai de care mai personale si mai halucinante. Generalul Marcu Tudor - ""fratele meu"", l-a luat sub aripa Vadim - nu are casa, il da proprietarul afara dupa 34 de ani. Gheorghe Funar are un cumnat care seamana leit cu Basescu, doar ca e ungur. Nadia Pandrea, nepoata lui Lucretiu Patrascanu, a fost si ea adusa la Cotroceni pentru a se plange sefului statului ca vila familiei sale, de la Poiana Tapului, a fost ""furata de Victor Ponta"".
PSD. Liderul PSD, Mircea Geoana, a venit la Cotroceni fara Adrian Nastase si Miron Mitrea. In locul lor, Geoana a mizat pe Ion Iliescu, cu care a impartit microfonul si declaratiile de presa. Geoana l-a felicitat pe Basescu pentru ca si-a ""reluat functiunile constitutionale"" si pentru ""atmosfera cordiala si constructiva a dialogului"". PSD nu va sustine insa, nici dupa intalnirea cu Basescu, infiintarea DNA prin ordonanta de urgenta, ci printr-un proiect de lege care sa stabileasca si ca numirea procurorilor-sefi se face la propunerea CSM, aprobata de presedinte, si nu sa fie o chestiune ""la discretia ministrului Justitiei"". Ion Iliescu a criticat Guvernul pentru ca legifereaza prin ordonanta de urgenta sau asumare de raspundere in domenii importante ca Sanatatea sau Justitia, fara consultari cu celelalte partide sau cu specialistii din domeniile in cauza, pentru ca la mai putin de un an, ministrul Macovei sa vina cu 140 de modificari la pachetul pe care l-a trecut prin Parlament cu asumarea raspunderii. Mircea Geoana s-a plans sefului statului de ""pericolul in care se afla democratia din Romania"", denuntand ""actiunile coordonate ale Puterii de hartuire si intimidare a alesilor nostri"".
PC. Despre racolarile Puterii a semnalat chiar un membru al coalitiei, Partidul Conservator. Liderul PC, Dan Voiculescu, a reclamat disfunctionalitatile majore din Coalitie, precum si din relatia Putere-Parlament, dand exemplul ministrului Macovei, care a refuzat sa se prezinte in fata Parlamentului, iar intr-o sedinta a consiliului coalitiei ""s-a exprimat peiorativ la adresa parlamentarilor, in ansamblul lor"". Presedintele PC a aratat ca PD ""a inceput sa se comporte ca PSD si sa vaneze oameni de la celelalte partide"". ""Domnul Blaga, pe care il apreciez, m-a mirat pentru ordinul pe care l-a dat deputatului Bruchental sa faca tot posibilul sa-l racoleze pe deputatul nostru de Bihor. Lucrurile sunt si mai grave. La refuzul acestuia de a deveni membru PD, dna deputat a considerat ca e bine sa-i aminteasca faptul ca a lucrat in Ministerul de Interne si ca a semnat acolo hartii care poate nu sunt in ordine. Cu alte cuvinte, un elegant santaj"", a acuzat Dan Voiculescu. ""Daca se doreste in continuare un guvern in care partidele din coalitie procedeaza in acest fel, lucrurile nu au cum sa mearga spre bine"", a avertizat el. In privinta Departamentului National Anticoruptie, conservatorii se pronunta ""total pentru pastrarea DNA"", precum si pentru o reforma reala in Justitie. ""Suntem insa impotriva show-ului care se face, suntem impotriva ca un om cercetat sa fie chemat de 18 ori, de 20 de ori la Parchet, lucru care nu face altceva decat sa creeze o isterie a omului de afaceri care fura, care practic nu ar fi cel care asigura locurile de munca si taxele si impozitele la bugetul de stat"", a spus Dan Voiculescu.
MINORITATI. Ultimii pe agenda consultarilor au fost deputatii minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, care l-au asigurat pe Traian Basescu de sustinerea lor pentru realizarea reformei Justitiei. Consultarile vor continua astazi cu reprezentantii PNL, PD si UDMR.