Profesorul doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de Ortopedie si Chirurgia Coloanei de la Spitalul de Pediatrie ""Grigore Alexandrescu"", explica unele tulburari de mers care pot sa apara la copilul de varsta mica. Unii copii merg cu varfurile picio
Profesorul doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de Ortopedie si Chirurgia Coloanei de la Spitalul de Pediatrie ""Grigore Alexandrescu"", explica unele tulburari de mers care pot sa apara la copilul de varsta mica.

Unii copii merg cu varfurile picioarelor spre interior, dupa cum majoritatea copiilor au tendinta de a merge pe varfuri. Aceasta problema dureaza de obicei cateva luni si este provocata de o tulburare a comenzii venite din creier. Din creier porneste un semnal care-l indeamna pe copil sa mearga cu varfurile spre interior sau pe varfuri pentru a avea o baza de sustinere mai mare, tocmai in perioada in care el deprinde mersul. In astfel de situatii, medicii ortopezi nu recomanda gipsul. Nici la ghetute ortopedice nu este bine sa se recurga.
E bine de stiut ca, pana la varsta de 4 ani, 96% dintre copii au piciorul plat. Dar doar 20% raman cu piciorul plat, si dintre acestia doar 2% ajung pe masa chirurgului ortoped si doar atunci cand platfusul da dureri. Profesorul doctor Mihai Jianu spune ca, din pacate, piciorul plat nu se vindeca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.