Parlamentarii nu s-au lasat si si-au adoptat ieri pensii speciale si ""ajutor de somaj"". Adunati in sedinta de plen comuna, alesii au reexaminat, la cererea presedintelui Traian Basescu, proiectul de lege privind statutul deputatilor si al senatori

Parlamentarii nu s-au lasat si si-au adoptat ieri pensii speciale si ""ajutor de somaj"". Adunati in sedinta de plen comuna, alesii au reexaminat, la cererea presedintelui Traian Basescu, proiectul de lege privind statutul deputatilor si al senatorilor.

Dezbaterea asupra proiectului a debutat cu o pauza de consultari la cererea liderului deputatilor democrati, Cristian Radulescu, care a sustinut ca parlamentarii pe care ii reprezinta au o pozitie ""diferita"" cu privire la amendamentele care vizau acordarea de pensii si indemnizatii tranzitorii. ""Va rog sa ramaneti in sediu si sa fiti aici"", le-a transmis alesilor presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu, dupa care a acordat pauza de douazeci de minute solicitata. Pauza care insa s-a transformat intr-o ora, si la sfarsitul careia liberalii s-au alaturat si ei solicitarii democratilor de a fi eliminate din textul legii prevederile referitoare la pensii si indemnizatii tranzitorii. ""Reflectand mai mult asupra sensurilor democratiei, am ajuns la concluzia ca trebuie sa acceptam observatiile presedintelui si sa scoatem din text prevederile care vizau privilegii in plus pentru parlamentari"", a transmis Radulescu in numele parlamentarilor Aliantei. ""Nu am reflectat mai mult asupra sensurilor democratiei, ci mai putin"", a tinut sa precizeze liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu.
SA RENUNTE SI BASESCU. Alesii Opozitiei
si-au aparat insa drepturile. ""Nu exista tara in UE care se respecta si care sa nu aiba indemnizatie tranzitorie. De ce doriti ca Romania sa fie ca nicaieri?"", i-a intrebat senatorul PSD Antonie Iorgovan pe alesii Puterii. ""Vreti un Parlament slab, manipulat de la Cotroceni? (...) Regret ca democratii, de cand au trecut la populari, au devenit populisti. (...) Voi depune personal o initiativa legislativa prin care ii voi cere presedintelui Basescu sa renunte la locuinta de protocol, la serviciile de paza si protectie, la pensia viagera. Il rog sa doneze si casa din Mihaileanu Parlamentului. Propun, pentru a-i proteja pe democrati ca-i da afara, vot secret cu bile"", a spus si deputatul independent Anghel Stanciu. ""Vom ramane cu un Parlament de cersetori. (...) In spiritul democratiei, o sa vad parlamentari cersind la coltul strazii, ca nu si-au gasit de lucru"", a spus la randul lui si deputatul PRM Lucian Bolcas. In cele din urma, dupa cateva interventii pe procedura, alesii au adoptat, cu majoritatea celor prezenti, amendamentele propuse de Comisia speciala de statut. Pentru eliminarea din textul legii a prevederilor privind pensiile si indemnizatiile tranzitorii a votat majoritatea senatorilor si deputatilor PD, PNL, s-au abtinut cei de la PC si UDMR, o parte din PSD si PRM, si au votat impotriva PRM, PSD si cativa de la PNL.

PRIVILEGII PARLAMENTARE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.