Jurnalul National a decis sa actioneze in judecata Guvernul pentru ca, in ciuda adreselor oficiale trimise in baza Legii 544/2001, privind accesul la informatii de interes public, a refuzat sa puna la dispozitie Registrul de intrare-iesire de la Pal

Jurnalul National a decis sa actioneze in judecata Guvernul pentru ca, in ciuda adreselor oficiale trimise in baza Legii 544/2001, privind accesul la informatii de interes public, a refuzat sa puna la dispozitie Registrul de intrare-iesire de la Palatul Victoria cuprinzand perioada 26 decembrie 2004 - 31 ianuarie 2006.

Jurnalul National a decis sa se adreseze justitiei dupa incercari esuate de a determina Guvernul sa respecte legea si sa faca public Registrul de intrare-iesire de la Palatul Victoria. Documentul solicitat ar fi facut lumina in scandalul intalnirilor de taina ale premierului Tariceanu, ale ministrului Justitiei, Monica Macovei, si ale omului de afaceri Dinu Patriciu, inculpat in dosarul Rompetrol. Jurnalul National dezvaluia la 23 ianuarie intalnirea pe care Patriciu a avut-o la sediul Guvernului cu Tariceanu si cu Macovei. Presedintele Rompetrol a fost primul care a recunoscut intrevederea, sustinand ca aceasta s-a petrecut insa prin martie-aprilie. Contrazis de Macovei si Tariceanu, care au convenit asupra lunii iunie, Patriciu se mai gandeste, isi consulta agenda si se opreste si el in dreptul lunii iunie.
ALTE INTALNIRI. Ulterior, Jurnalul National a revenit si a publicat datele altor intalniri pe care ""tripleta"" Tariceanu - Patriciu - Macovei le-a avut la Guvern: 12 aprilie 2005, 26 mai 2005, 8 septembrie 2005, 3 octombrie 2005. Majoritatea acestor date au un element comun: in preajma lor, daca nu in aceeasi zi, a avut loc si cate o vizita a lui Dinu Patriciu la Parchet pentru a fi audiat. Cei trei au negat participarea la aceste intalniri. Ca urmare, Registrul de intrare-iesire de la Palatul Victoria e singurul care poate dovedi cine minte in acest caz. Mai mult, registrul va putea lamuri daca a existat sau nu un amestec al Executivului in actul de justitie, avand in vedere relatiile vechi de prietenie dintre premierul Tariceanu si Dinu Patriciu. Si aceasta in conditiile in care Romania se pregateste sa intre in UE, iar problemele din justitie sunt inca o piatra atarnata de gatul aderarii. Pe langa problemele din justitie, Guvernul Romaniei mai are insa si o alta in perspectiva aderarii: nu stie sa fie transparent. Iar transparenta institutiilor centrale si locale este in UE un principiu de la care nu se face rabat. Numai ca suntem in Romania, unde institutiile in cauza isi permit un comportament inadmisibil: sa nu respecte o lege care statueaza accesul la informatii de interes public, in cazul nostru fiind vorba de un demers absolut justificat.
SUSTINERE. Justetea demersului Jurnalului este dovedita de sustinerea de care s-a bucurat din partea Clubului Roman de Presa (CRP), a Agentiei de Monitorizare a Presei-Academia Catavencu si a deputatului PNL Mona Musca, unul din initiatorii Legii 544/2001.
Astfel, CRP, luand in discutie materialele publicate de ziarul Jurnalul National privind intalnirile celor trei, a cerut public ""institutiilor mentionate sa acorde de urgenta accesul intregii prese la registrele amintite. Activitatile la care fac referire aceste documente sunt activitati care trebuie sa se desfasoare deschis si care trebuie sa demonstreze activitatea Guvernului in beneficiul cetatenilor"". Ulterior, si Agentia de Monitorizare a Presei-Academia Catavencu a solicitat public Guvernului Romaniei, SGG si SPP sa respecte Legea accesului la informatiile de interes public si sa puna la dispozitia publicului informatiile solicitate de Jurnalul National.

MUSCA: ""NUMELE TREBUIE SA FIE PUBLICE""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.