Noile tendinte imobiliare - geamurile termopan, usile metalice si jaluzelele verticale au creat un altfel de infractor - hotul de termopane. Pentru un gram de droguri sau un telefon mobil, infractorul ""reinventat"" nu rateaza nici o ocazie. Talhariile si furturile din apartamente au devenit principala problema a Politiei Capitalei.

Bucurestiul a devenit tinta infractorilor voiajori. De cele mai multe ori, acestia stationeaza in capitala numai pentru o zi. Atat cat au nevoie pentru a talhari sau pentru a sparge apartamentele care le sunt accesibile. Astfel de spargeri au loc fara ca hotul sa fi studiat in prelabil locul. ""Cei mai multi infractori provin din zonele limitrofe ale Capitalei: Pantelimon, Mogosoaia. Cei mai violenti sunt cei din zona Mogosoaia, pe cand cei din Pantelimon se axeaza pe spargeri, la fel cum se intampla si cu cei care provin din Glina. Zona 1 Decembrie si Afumati si-a facut «un renume» prin furturile de masini"", explica comisarul Constantin Stoian din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale a Politiei Capitalei.
HOTII DE TERMOPANE. Infractorii de acest gen fac parte din artileria grea a furturilor din Bucuresti. Acestia sunt hotii grei. Ei obisnuiesc sa tina o evidenta stricta a apartamentelor pe care le au in vizor. Urmaresc proprietarul, ii cunosc foarte bine programul sau locul de parcare a masinii. Victimele sigure ""sunt tradate"" de amenajarea apartamentului. Geamurile termopan, jaluzelele paralele, usile metalice si aparatul de aer conditionat sunt repere la care hotii grei vin ca la Mecca. ""Cea mai mare surpriza a noastra a fost sa gasim in casa unui hot un calculator cu date bine centralizate: programul proprietarului, marca masinii, ora la care vine si pleaca menajera, scoala la care invata copiii"", afirma comisarul Stoian. Hotii care opereaza in acest mod urmaresc sume importante de bani. Agenda unui hot de calibru este bifata in dreptul victimei care a fost ""rezolvata"". Un astfel de hot poate actiona si o data la doi-trei ani. Asta daca, din informatiile pe care le detine, proprietarul are in casa sume mari de bani lichizi. Pentru infractorii de calibru este foarte important sa obtina informatii cat mai sigure. De aceea, ei apeleaza la vanzatorii de ponturi. Relatiile pe care le stabilesc cu acestia sunt dintre cele mai diverse. Vanzatorii de ponturi isi negociaza cu mare atentie suma pe care urmeaza sa o primesca. Daca informatia este sigura si pot sa estimeze suma care exista in casa respeciva, ei stabilesc inca de la inceput un anumit procent din ""venit"". Daca nu pot furniza informatii despre bani, inseamna ca nu garanteaza in totalitate pentru valoarea care se gaseste in apartamentul ce urmeaza sa fie spart. In aceste conditii vor primi o suma modica din castig. Hotii de termopane au si o perioada propice pentru a-si desfasura activitatea - sezonul concediilor. La nivelul Bucurestiului s-a observat ca cele mai frecvente spargeri au loc vara, cand majoritatea oamenilor sunt plecati din capitala. De altfel, foarte interesant este ca gruparile specializate in spargeri nu au o organizare aparte. Ele nu au un lider, mai mult se pare ca toti membrii sunt pe picior de egalitate, nu au in interiorul gruparii o delimitare stricta. Surse din cadrul Inspectoratului General de Politie au confirmat ca hotii grei sunt urmariti si ani de-a randul pana in momentul in care se strang suficiente probe pentru a-i prinde.
ELITA HOTILOR. Potrivit unor surse din cadrul Politiei Capitalei, hotii de cazinouri sunt cei care ii depasesc de departe chiar si pe hotii care actioneaza la pont sau prin studierea locuintei. Diferenta este ca hotii de cazinouri actioneaza in afara tarii. De multe ori, ei se intorc insa in tara unde isi reiau meseria. Imedia dupa revolutie, politia romana s-a confruntat cu un adevarat fenomen - furtul din bancomate. ""Trebuie spus ca a fost un fenomen la acea vreme. Doar ca, spre deosebire de tarile occidentale, in Romania nu a luat o amploare deosebita. De exemplu, in 2003, in Franta au avut loc nu mai putin de 27 de atacuri armate asupra masinilor cu bani. Noi nu am avut de-a face cu astfel de infractiuni. In afara acelui inceput timid cu bancomatele, din perioada imediat urmatoare anului 1989, nu au avut loc in Romania furturi de amploare. In prezent pot spune ca infractorii romani sunt axati pe furtisaguri. Dar nu trebuie sa uitam problemele pe care le avem cu traficul de persoane in tari cum ar fi Spania si Italia"", sustine comisarul Stoian.

DEZASTRU. In urma hotilor, proprietarii nu gasesc decat deranj si mizerie