Fracturi. Entorse. Accidente frecvente la schi. Motivul principal: echipamentul necorespunzator. Concluzia: respectati cateva reguli pentru a avea un sejur fara probleme. Reglarea legaturilor, folosirea ochelarilor de soare speciali, a cremelor de pr
Fracturi. Entorse. Accidente frecvente la schi. Motivul principal: echipamentul necorespunzator. Concluzia: respectati cateva reguli pentru a avea un sejur fara probleme. Reglarea legaturilor, folosirea ochelarilor de soare speciali, a cremelor de protectie si a castii.

In fiecare sezon, legaturile schiurilor trebuie reglate de un profesionist, pentru a preveni accidentele, in special entorsele. Lungimea legaturii trebuie sa fie perfect adaptata lungimii talpii claparului. Legatura va fi suficient de ""stransa"". Nici foarte slaba, deoarece poate provoca descaltarea neasteptata si caderea schiorului. Nici foarte stransa, deoarece claparul nu poate fi scos si creste riscul de entorsa.
OCHELARI DE SOARE. La altitudine, soarele este mult mai puternic decat la ses. Razele sunt mai intense cand totul este acoperit cu zapada, fiind chiar mai periculoase pentru piele decat in sezonul estival. De aceea si iarna, cand suntem la munte, pielea trebuie protejata cel putin ca atunci cand suntem la plaja. Sunt indicate creme de protectie solara cu indice ridicat. Ele vor fi aplicate sistematic, si in felul acesta vom preveni leziunile pielii, imbatranirea prematura a acesteia si chiar unele forme de cancer cutanat. Aceste reguli simple sunt valabile pentru schiorii de toate varstele, dar mai ales pentru schiorii copii.
O atentie speciala trebuie acordata protectiei ochilor. Deoarece razele solare pot provoca cataracte, leziuni severe ale retinei. Asadar, la munte, de la mic la mare vom purta ochelari de soare cu un indice antiultraviolete
(anti-UV) corespunzator. Pentru a fi siguri ca ochii nostri sunt pusi la adapost de razele soarelui, este bine sa consultam un optician pentru a ne recomanda ochelarii potriviti.
OBLIGATORIU. Pe partie sunt frecvente cazaturile, coliziunile intre schiori. Neplacerile provocate de aceste evenimente pot fi mult diminuate daca purtam casca. Iar in cazul copiilor, acest accesoriu este obligatoriu. Si cand spunem ca este obligatoriu avem si argumente: majoritatea ciocnirilor de pe partie au loc intre schiori copii sub 11 ani. Mai trebuie stiut ca acest tip de accidente este la originea traumatismelor craniene, a leziunilor in zona fetei si a capului. Or, casca reduce mult din riscul acestor accidente grave. De exemplu, casca poate injumatati riscul unui traumatism cranian, ce are loc in timpul unei ciocniri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.