Romania are, in sfarsit, dreptul de a exporta din nou carne si icre negre de sturioni.

CITES, conventia privind exportul international cu specii protejate (organizatie care functioneaza sub egida ONU), a transmis oficial cotele de captura si export pentru sturioni, dupa ce la inceputul anului interzisese aceste schimburi comerciale.
COTE REDUSE. Deblocarea exporturilor este rezultatul trimiterii de catre Romania a tuturor informatiilor solicitate de prestigioasa conventie, date solicitate in mod expres pe tot parcursul anului trecut. Datele facute publice de organismul international nu sunt insa imbucuratoare pentru Romania. Cota alocata Romaniei este de sase tone de carne de sturion si de circa 1,9 tone de icre negre. Cantitatea permisa spre capturare este extrem de mica fata de anul 2005, cand CITES a alocat tarii noastre o cota de captura de noua ori mai mare la carne de sturion (aproximativ 40 de tone) si aproape de doua ori mai mult la productia de caviar (aproximativ 3,5 tone). Reducerea capturilor si, implicit, a exportului de carne si icre negre este consecinta masurilor de protectie a acestor specii de pesti, aflate pe cale de disparitie.
Cotele de captura si export urmeaza sa fie centralizate la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, institutie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Padurilor, si apoi distribuite firmelor concesionare si asociatiilor de pescari. In Romania, cele mai bune zone de captura pentru sturioni sunt Marea Neagra, Dunarea si bratele Sfantu Gheorghe si Chilia din Delta Dunarii. (Alexandru Nastase)