Se strange latul in jurul gatului lui Adrian Nastase. El a avut de furca la DNA, unde procurorii i-au lamurit dilema invinuirii. Si luare de mita, si primire de foloase necuvenite. El si sotia lui, Dana, vor acum sa se mai gandeasca asupra cererii de a fi controlati ""la mostenirea matusii"".

Adrian Nastase s-a lasat ieri indelung asteptat la Departamentul National Anticoruptie, unde fusese chemat pentru a i se aduce la cunostinta invinuirile din dosarul Zambaccian. Citat pentru ora 10:00, presedintele Camerei Deputatilor si-a petrecut dimineata la serviciu, in sedinta parlamentara, unde a continuat duelul cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, pe deja obisnuita tema a perchezitiei. El a aparut in fata procurorilor abia in jurul orei 13:00, insotit de avocatul sau, Gheorghe Diaconescu. A stat in sediul DNA putin mai mult de o ora, timp in care i-au fost prezentate acuzatiile de luare de mita si primire de foloase necuvenite.
Dobandirea calitatii oficiale de invinuit n-a parut sa-i priasca deloc lui Adrian Nastase. Cu o mina grava, intr-un vizibil disconfort, acesta a iesit in fata presei, care il astepta inca de la sapte dimineata in fata DNA, si a declarat ca procurorii i-au adus doar la cunostinta invinuirile cunoscute de ziaristi. Adica cele legate de ""termopanele celebre si de obiecte generice aduse la un moment dat"".
INVINUIRILE. ""Deocamdata mi s-au prezentat aceleasi elemente care au fost cuprinse in cererea de perchezitie. Este vorba despre aspecte foarte vagi. Nu am inca elementele concrete pentru a ma orienta in legatura cu invinuirile"", a spus fostul premier. Reamintim ca, potrivit notei ce insotea cererile de incuviintare a perchezitiilor depuse la Camera Deputatilor, ""Adrian Nastase, impreuna cu un alt functionar guvernamental, ar fi dispus numirea si mentinerea invinuitei Irina Paula Jianu"" in functiile detinute la Consiliul de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii. In acelasi document se sustine si ca fostul premier ar fi primit peste 100.000 dolari, reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China, si 1.200.000 RON, contravaloarea tamplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, puse la imobilele din Strada Zambaccian nr. 16 si comuna Cornu. Intrebat daca o cunoaste pe Irina Jianu, acuzata ca i-ar fi dat ca mita termopanele, presedintele Camerei Deputatilor a raspuns taios ca era normal sa o cunoasca, atata timp cat ea a fost ""inspector-sef intr-o institutie guvernamentala"". Nimic mai mult insa despre vreun alt invinuit din dosar.
1.700 MP TERMOPANE. Nastase a reluat ideea dosarului politic menit sa-l hartuiasca. Liderul PSD a sustinut ca acesta face parte dintr-o ""operatiune de discreditare care a inceput in campania electorala si apoi a continuat prin diverse tipuri de acuzatii"". El a pus calitatea sa actuala de invinuit pe seama intereselor unor persoane care ""isi doresc ca, in loc sa vorbesc despre ce se intampla in agricultura, in sanatate, in invatamant, sa explic despre felul in care am primit, nu stiu cat, 1.700 de metri patrati de termopane"".
""Este absolut aberant"", a spus Adrian Nastase. El a declarat ca ""s-a inteles cu procurorii care administreaza aceasta cauza ca, peste o perioada de timp"", sa se prezinte pentru a le aduce precizari si pentru a raspunde concret la acuzatiile care i se aduc.