Lupta stransa pentru perchezitiile in cazul Zambaccian. Macovei si Nastase, fiecare de la inaltimea functiei detinute, raman pe pozitii contrare.

Scandalul iscat pe tema respingerii perchezitionarii a doua imobile apartinand presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, continua.
MACOVEI SE TINE TARE. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu a dat nici un pas inapoi in fata deciziei Biroului Permanent, prin care i-a fost returnata cererea de incuviintare a perchezitiilor, ca fiind neconstitutionala. Macovei a trimis ieri din nou Camerei Deputatilor solicitarea facuta la initiativa Departamentului National Anticoruptie. Exact in aceeasi forma, dar insotita de o scrisoare adresata chiar presedintelui Camerei, Adrian Nastase. In acest document, Macovei sustine ca cererea facuta este perfect constitutionala, aratand ca DNA este una dintre multele structuri care functioneaza in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cu alte cuvinte, el poate urmari si trimite in judecata deputati si senatori.
VOT NELEGAL? ""In plus, in cazul de fata, cererea mi-a fost adresata de procurorii care lucreaza in dosar, conform art. 100, alin. 3, din Codul de Procedura Penala, care prevede ca autorizatia de perchezitie se emite la cererea procurorului (si nu a procurorului-sef sau a procurorului general). Prin urmare, urmarirea penala in aceasta cauza se efectueaza de procurori dintr-o structura a Parchetului de pe langa ICCJ"", se arata in scrisoare. Totodata, Macovei a tinut sa precizeze ca supunerea cererii sale deciziei Biroului Permanent a fost ilegala si a invocat articolul 193, alineatul 3, din Regulamentul Camerei. Conform acestuia, presedintele Camerei trebuie sa aduca cererea la cunostinta deputatilor, in sedinta publica, dupa care o trimite Comisiei juridice spre examinare. Macovei i-a cerut lui Adrian Nastase sa evite ""incercarile de tergiversare a discutarii cererii pentru incuviintarea perchezitiei, in cadrul comisiei juridice"".
INCAPATANARE. Nici presedintele Camerei, Adrian Nastase, nu a facut pasul inapoi, chiar daca intre timp, pe numele lui, a si fost depusa ieri la Parchetul ICCJ o plangere penala pentru abuz in serviciu. Astfel, Nastase a opinat, chiar inainte de a primi a doua oara cererea lui Macovei, ca in cauza tot Biroul Permanent se va pronunta. ""Biroul Permanent este dispecerul pentru absolut toate documentele care intra in Parlament, si din acest motiv orice traseu din acesta de documente trebuie sa includa validarea la nivelul Biroului"", a spus Nastase.
Dupa primirea cererii, el a refuzat insa sa mai faca vreo declaratie. Mingea se afla din nou in gradina parlamentarilor si vom putea vedea urmatoarea ""pasa"" luni, cand este programata urmatoarea sedinta a Biroului Permanent.