Ca in fiecare an, criticii de film si jurnalistii de specialitate au votat cele mai bune filme care anul trecut au venit pe ecranele noastre. Ajunsa la a sasea editie, retrospectiva ""Filmele anului"" a avut de aceasta data un castigator surpr

Ca in fiecare an,
criticii de film si jurnalistii de specialitate au votat cele mai
bune filme care anul trecut au venit pe ecranele noastre.

Ajunsa la a sasea editie, retrospectiva ""Filmele anului"" a avut de aceasta data un castigator surpriza, un film romanesc. ""Moartea domnului Lazarescu"", pelicula multipremiata, semnata Cristi Puiu, a reusit, asadar sa stranga cele mai multe voturi si din partea ""specialistilor"" romani, plasandu-se in fruntea topului. Cristi Puiu a primit titulatura de cel mai bun regizor, iar cel mai bun actor/actrita in rol principal au fost desemnati Ion Fiscuteanu si Luminita Gheorghiu, protagonisti ai aceluiasi film. Viata bate filmul, fara indoiala, pentru ca in momentul in care organizatorii l-au sunat pe Ion Fiscuteanu, pentru a-l invita la gala, acesta era, din pacate, internat in spital.
INCASARI. Ceea ce se poate vedea din topul ales de critica este ca, in general aceste zece productii (alese dintr-un total de 165), dupa cum era si de asteptat, nu figureaza si in topul filmelor cu incasari mari. Din zece, numai trei productii sunt americane, un film este romanesc, iar celelalte sunt pelicule europene.
PROGRAM. Gala ""Filmele anului 2005"" va incepe de vineri la cinematograful Europa. Timp de sapte zile vor fi prezentate zilnic cate cinci pelicule. Astfel, vineri vor intra Closer / Ispita (10:00), Sideways / In vino veritas (12:30), A History of Violence / Umbrele trecutului (15:00), Gegen die Wand / Cu capul inainte (17:30), Moartea Domnului Lazarescu (20:00), iar sambata The Constant Gardener / Prietenie absoluta (10:00), The Dreamers / Visatorii (12:30), El Maquinista / Masinistul (15:00), Moartea Domnului Lazarescu (17:30) N""i albín""i / N""i albinosul (20:00). In fine, duminica vor rula Moartea Domnului Lazarescu (10:00), N""i albín""i / N""i albinosul (13:00), Closer / Ispita (15:30), The Constant Gardener / Prietenie absoluta (18:30), Mar adentro / Marea dinlauntru (20:30).
Gala ""Filmele anului 2005"" este organizata de Asociatia ESTENEST, Agentia Champions, Romania Film si Independenta Film.

TOP 10


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.