160 de senatori si deputati apartinand PSD si PRM au depus ieri la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor o motiune de cenzura intitulata ""Antireforma sanatatii"", ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului asupra pachetului de legi privind reforma in domeniul sanatatii.

Motiunea va fi prezentata azi parlamentarilor intr-o sedinta de plen comuna, urmand sa fie dezbatuta saptamana viitoare, marti. Initiatorii considera ca pachetul de 17 legi pe care premierul Calin Popescu Tariceanu l-a prezentat alesilor, ""intitulat pompos «Lege privind reforma in domeniul sanatatii», nu este o reforma reala, ci o mimare a reformei si crearea unor noi surse de castiguri pentru grupurile de interese nelegitime din anturajul Guvernului"". ""Este o reforma impotriva pacientilor si a oamenilor bolnavi, care va accentua haosul din sistemul sanitar"", se mai arata in motiune. Totodata, parlamentarii semnatari ai motiuni il acuza pe ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto), ca a facut o lege pentru bogati ""in dauna celor saraci, care vor fi obligati de acum sa plateasca ceea ce pana acum era gratuitate"". ""Lor, celor saraci, li se va restrange si mai mult accesul la serviciile medicale de baza, devenind cu adevarat cetateni de rangul al doilea in proporia tara. Pensionarii cu venituri mici si agricultorii vor fi obligati de acum incolo sa scoata bani din buzunare pentru a-si plati dreptul la sanatate"", mai sustin parlamentarii care au realizat motiunea.
APEL. In final, semnatarii motiunii au facut un apel catre toti parlamentarii sa voteze in favoarea ei. ""Adoptarea acestei motiuni ar constitui punctul de plecare pentru constituirea unui nou Cabinet a carui competenta ar sluji unei reale stabilitatii politice"", conchid initiatorii. In cazul adoptarii motiunii de cenzura actualul Guvernul se considera demis. (Carmen Vintila)