Situatia parcurilor din Capitala nu a fost nici pe departe clarificata. Intabularea zonelor verzi, anuntata cu mare tam-tam de primarul Adriean Videanu, nu-i impiedica pe proprietari sa-si ceara drepturile. Din 2001, numai Municipalitatea a investit

Situatia parcurilor din Capitala nu a fost nici pe departe clarificata. Intabularea zonelor verzi, anuntata cu mare tam-tam de primarul Adriean Videanu, nu-i impiedica pe proprietari sa-si ceara drepturile. Din 2001, numai Municipalitatea a investit in parcurile revendicate aproximativ 65 de milioane de euro. La aceasta suma se mai adauga si banii cheltuiti de primarii de sector.

Primarii Capitalei au investit zeci de milioane de euro in reamenajarea si modernizarea parcurilor, chiar daca spatiile verzi nici macar nu erau in proprietatea lor. Acum, conform Legii 247, ei vor fi obligati sa le retrocedeze fostilor proprietari.
Lucrurile erau mult mai simple daca la nivelul aparatului administrativ al orasului exista o cumunicare intre factorii de decizie, respectiv Primaria Capitalei, Prefectura si primariile de sector. O baza de date bine pusa la punct cu situatia juridica a parcurilor, o delimitare a domeniul public de cel privat ar fi evitat scandalul iscat in jurul retrocedarilor spatiilor verzi. In momentul de fata este un haos total, nu se stie cati metri patrati sunt revendicati, cate dosare sunt depuse pe Legea 247, privind redobandirea dreptului de proprietate.
Abia acum doua zile primarul general, Adriean Videanu, a declarat ca a intabulat parcurile pe numele Primariei Capitalei. Edilul se referea doar la cele care se afla in administrarea Municipalitatii (Parcul Herastrau, Cismigiu, ""Carol"", Tineretului, Circului). ""Le-am intabulat, acestea devenind domeniu public. Este o masura temporara, deoarece, cum am spus, legea permite si restituirea domeniului public. Adevarata masura de protectie a spatiilor verzi ale Bucurestiului este insa elaborarea unor PUZ-uri (planuri urbanistice zonale - n.r.) pentru aceste parcuri, prin care interzicem cu desavarsire orice fel de constructie. In aceste zone nu se va putea construi"", a mai spus Videanu.
TOTAL FALS. Realitatea este ca parcurile nu au fost toate intabulate, asa cum initial a anuntat primarul general. Din datele pe care le-am primit de la Administratia Parcurilor si Lacurilor, din Primaria Capitalei pana in prezent au fost intabulate, adica trecute in proprietatea Municipalitatii, urmatoarele zone: Herastrau vechi, Cismigiu, Circul de Stat, Tineretului si Bordei. Cat despre parcurile: Herastrau Nou, Crangasi, Izvor, Oraselul Copiilor, situatia lor juridica nu a fost clarificata. Insa chiar daca parcurile erau intabulate, acest lucru neputandu-se face de pe o zi pe alta, fiind un proces care dureaza aproximativ doua saptamani, nu rezolva problema retrocedarii parcurilor. ""Este o masura care poate fi oricand contestata in instanta, intabularea nu tine loc de act de proprietate. Eu am intabulat de exemplu toate unitatile de invatamant si nu mi-a folosit la nimic. Am scoli si gradinite revendicate. Cei care vor solicita terenuri in parcurile din Capitala pe Legea 247 si vor avea acte doveditoare vor castiga"", ne-a spus Neculai Ontanu, edilul Sectorului 2.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.