Pentru turteni, palinca tine loc de multe. Ii insoteste pe oameni de la nastere la ingropaciune. Dar are si ea un ""prieten"", gulasul, pe care barbatii il pregatesc de fiecare data cand dau foc la cazane.

La Turt, in judetul Satu-Mare, timpul trece altfel. Evidenta lui se tine inainte sau dupa facerea palincii. Etapa
cea mai importanta este, bineinteles, atunci cand turtenii dau foc cazanelor, pentru ca la final sa se bucure de floarea-palincii. Si nimic nu merge mai bine cu aceasta licoare de prune decat carnea. Fie ea slana, friptura sau gulas. Asa incat, in focul care arde in cuptor, turtenii mai strecoara cate o gaina si cartofi pe care le servesc cu palinca proaspata ce curge din tilinder.
FESTIN. Si daca vremea e frumoasa, atunci langa palinca se face un chef de pomina. Nu exista sa treaca vreun cetatean prin zona si sa nu fie invitat la un paharel. Cel invitat nu poate refuza oferta, mai ales ca aroma care vine dinspre cazane te atrage ca un magnet. Unde mai pui ca, in cinstea noii productii de bautura, osenii taie cate un vitel sau cate un miel, pe care il pun in ceaun. Sa nu va ganditi ca isi cheama consoartele sa le puna la bucatarit. Nici vorba. Domnii isi sufleca mainile si se pun pe treaba. Unul curata morcovii, altul cepele, ardeii, rosiile, cartofii. Si pun toate aceste legume in ceaun, apoi pun carnea si stau la un pahar cu palinca pazind gulasul sa se faca. Daca au noroc, in tuci poate sta si ceva carne de vanat, dar dupa cum marturiseste unul dintre bucatari ""Noi suntem vanatori cu totii, dar nu prea avem ce sa vanam!"".
GLUMA. Fac haz de necaz, asa cum ii sta bine omului de la munte. In ajutor il cheama mai de fiecare data pe doctorul veterinar al satului, care trebuie sa dea verdictul in privinta calitatii carnii. Cum sa refuzi, cand stii ca la sfarsit vei degusta o bunatate de gulas? Ghoerg, cel care da tonul gulasului, e bucuros. Marturiseste ca pentru ei acest preparat e si felul doi si ciorba. ""Ne satura de fiecare data. Cu doua portii de gulas esti satul"", marturiseste oseanul.