Intrarea in Romania a cetatenilor sarbi si moldoveni va fi facilitata dupa aderarea la UE, prevazuta la 1 ianuarie 2007, gratie unui document adoptat de Parlamentul European. Acesta prevede eliberarea unui permis de trecere a frontierei pentru ce
Intrarea in Romania a cetatenilor sarbi si moldoveni va fi facilitata dupa aderarea la UE, prevazuta la 1 ianuarie 2007, gratie unui document adoptat de Parlamentul European. Acesta prevede eliberarea unui permis de trecere a frontierei pentru cetatenii care locuiesc in zone aflate la 30-50 de kilometri de granita dintre un stat membru si un stat care nu face parte din Uniune. MAI SIMPLU. Potrivit informatiilor furnizate de biroul de presa al PE, un cetatean sarb care locuieste la 40 de kilometri de frontiera cu Romania si lucreaza la o companie de pe teritoriul romanesc poate solicita un permis special de trecere a frontierei. Cererea i se va aproba daca el va prezenta contractul de munca sau o dovada a faptului ca detine o proprietate in Romania sau un contract prin care dovedeste ca are copii la scoala in Romania. La trecerea frontierei nu va fi nevoie de stampilarea permisului. Autoritatile romane vor putea elibera un astfel de document prin consulat doar dupa ce tara va deveni membru al UE.
Hotararea va fi adoptata formal de Consiliul Europei in iunie si va intra in vigoare dupa ce va aparea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. ""In conditiile introducerii reciproce a vizelor in relatia cu Serbia, ca o conditie a aderarii noastre la UE, multi concetateni au fost nevoiti sa piarda timp si bani pentru obtinerea vizelor. Acest regulament va permite Romaniei sa incheie un acord cu Serbia pe baza de reciprocitate"", a declarat euro-observatorul liberal Ioan Alexandru Mortun.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.