Isabelle Dinoire, prima pacienta cu grefa partiala de fata, inregistreaza un nou succes. Dupa ce medicii au anuntat reusita complicatei interventii, Isabelle Dinoire s-a lasat de fumat, pentru a nu pune in pericol grefa. Studii recente demonstrea
Isabelle Dinoire, prima pacienta cu grefa partiala de fata, inregistreaza un nou succes. Dupa ce medicii au anuntat reusita complicatei interventii, Isabelle Dinoire s-a lasat de fumat, pentru a nu pune in pericol grefa.

Studii recente demonstreaza ca fumatul intarzie mult procesul de cicatrizare si de consolidare osoasa dupa o interventie chirurgicala.
STUDIU. Astfel, in numarul din noiembrie al revistei Actualites/tabac se arata ca microcirculatia este afectata prin actiunea conjugata a fumului de tigara si a oxidului de carbon. Prin efectul vasoconstrictor al vaselor (reducerea diametrului vaselor), tigara poate avea un impact major asupra circulatiei si, astfel, asupra cicatrizarii. Potrivit rezultatelor obtinute de trei societati de specialitate prestigioase din Franta, publicate in Actualites/tabac, la fumatori riscurile compromiterii unei interventii chirurgicale sunt de doua pana la patru ori mai mari. In cazul renuntarii complete la tigara cu aproximativ doua luni inainte de operatie si in perioada postoperatorie, reduce pana aproape de zero acest pericol si, implicit, scade mult durata medie de spitalizare. Concluzia: pacientul fumator programat pentru o interventie chirurgicala trebuie sa renunte la acest viciu. O atitudine responsabila care diminueaza substantial complicatiile postoperatorii. (Magda Marincovici)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.