Consilierii judeteni, cei locali si viceprimarii care isi dau demisia sau sunt demisi din partidele pe listele carora au fost alesi isi vor pierde functiile, au decis ieri senatorii Comisiei juridice, care au dat aviz favorabil proiectului de lege pr
Consilierii judeteni, cei locali si viceprimarii care isi dau demisia sau sunt demisi din partidele pe listele carora au fost alesi isi vor pierde functiile, au decis ieri senatorii Comisiei juridice, care au dat aviz favorabil proiectului de lege privind statutul alesilor locali.

In privinta primarilor insa, lucrurile vor sta putin altfel: acestia isi vor pierde ""fotoliul"" doar daca vor parasi formatiunea pe listele careia au ajuns in fruntea urbei. Ei isi vor putea mentine insa functia in cazul in care vor fi exclusi din partidul care i-a promovat. Conform unei alte modificari facute de catre senatorii Comisiei juridice, primarii vor avea obligatia sa faca niste cursuri de administratie publica in cadrul uneia dintre institutiile de invatamant abilitate de lege.
TERMENE. Proiectul adoptat ieri de catre senatorii-juristi mai prevede ca, in termen de 45 de zile de la numirea in functie, respectivii consilieri sau primari sa depuna la secretarul unitatii administrativ-teritoriale in raza careia isi desfasoara activitatea un document prin care sa-si declare apartenenta la o anumita formatiune. Daca nu depun acest document, ei vor fi considerati eliminati din functie. Conform unui alt amendament depus de catre senatorii-juristi, alesii locali au posibilitatea sa conteste masura de demitere a lor in termen de zece zile.
SEMNALE. Presedintele Comisiei juridice, senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs, a afirmat ca, practic, alesii locali vor putea sa migreze de la un partid la altul, pana dupa adoptarea legii si expirarea termenului de 45 de zile prevazut de aceasta. Pe de alta parte, conservatorul Gavrila Vasilescu a atras atentia ca legea ar putea veni in contradictie cu articolele 36 si 37 din Constitutie, privind dreptul cetatenilor de a alege si de a fi alesi. De altfel, Vasilescu a fost singurul care s-a abtinut de la votul asupra raportului favorabil dat de membrii comisiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.