Visele noastre sunt puternic influentate de ceea ce citim inainte de culcare. Aceasta este concluzia unui studiu vast realizat in Marea Britanie.

Rolul viselor si originea lor sunt invaluite in mister. Dar cercetatorii incearca prin tot felul de metode sa descifreze lumea imaginilor si ideilor aparute in constiinta omului in timpul somnului.
Tocmai acest lucru si-au propus si psihologii englezi, care au dorit sa gaseasca raspunsuri la intrebarile: ""Ce romane ne fac sa visam frumos? Care ne dau cosmaruri? Lecturile dinainte de culcare pot fi la originea insomniilor?"".
Autorii studiului au distribuit peste 100.000 de chestionare in toate bibliotecile din Marea Britanie. Aceasta operatiune, denumita Dream Lab (Laboratorul de vise), a permis strangerea de informatii de la peste 10.000 de persoane: adulti si copii. Datele obtinute au fost analizate de o echipa de psihologi coordonata de doctorul Mark Blagrove, de la Universitatea din Wales.
Prima parte a chestionarului a urmarit cunoasterea modului in care viseaza persoanele care frecventeaza bibliotecile.
FEMEILE. Potrivit cercetatorilor, cu cat frecventau mai mult bibliotecile, cu atat persoanele respective isi aminteau mai putin visele. Pe de alta parte, s-a constatat ca femeile isi amintesc mai bine decat barbatii ceea ce au visat, in schimb, ele au mai frecvent cosmaruri. O data cu inaintarea in varsta, persoanele viseaza mai putin si au din ce in ce mai rar cosmaruri.
""CARTI DE CAPATAI"". In a doua parte a chestionarului, cercetatorii au corelat somnul cu lecturile. Ei au constatat ca cititorii care prefera literatura clasica au dificultati in a-si aminti visele. Spre deosebire de acestia, cei care citesc romane de dragoste au vise placute si pot povesti cu usurinta ceea ce au visat. Iubitorii cartilor de fictiune au vise ciudate si apasatoare din punct de vedere emotional. In plus, ei se confrunta cu insomnii. Contrar a ceea ce am fi tentati sa credem, nu s-a constatat nici o legatura intre romanele politiste si aparitia cosmarurilor. De aceea, psihologii le spun celor care obisnuiesc sa citeasca inainte de culcare ca nu exista motive pentru a ocoli cartile politiste sau thriller.

COPII SI COSMARURI