Compania de telefonie Vodafone risca sa-si piarda licenta de operare pentru Grecia din cauza scandalului de interceptare a convorbirilor telefonice ale unor politicieni eleni. Scandalul ascultarii telefoanelor, declansat anul trecut, este o incerc
Compania de telefonie Vodafone risca sa-si piarda licenta de operare pentru Grecia din cauza scandalului de interceptare a convorbirilor telefonice ale unor politicieni eleni.

Scandalul ascultarii telefoanelor, declansat anul trecut, este o incercare grea pentru premierul grec, Kostas Karamanlis, el insusi interceptat pe telefonul mobil.
SE SCHIMBA LEGEA. Karamanlis a dat asigurari, recent, ca legile referitoare la viata privata vor fi schimbate si se vor impune pedepse mult mai aspre pentru interceptarea convorbirilor. Masurile vor fi dure, a avertizat Karamanlis, care
s-a intalnit, la resedinta sa, cu directorul institutiei care supervizeaza sistemul de telecomunicatii, Nikitas Alexandridis. Potrivit BBC Romania, care citeaza surse de la Atena, operatorii de telefonie mobila pot incasa amenzi de pana la doua milioane de euro si se pot alege chiar cu suspendare temporara sau definitiva a contractului.
CRITICI DURE. Vodafone, cea de-a doua companie de telefonie mobila din Grecia - cu 4,4 milioane de abonati si cu un profit de aproximativ doua miliarde de euro, risca sa ramana fara licenta de operare. Ideea de subminare a filialei Vodafone este intens sustinuta de catre unii dintre politicienii din Opozitie, care aduc in discutie securitatea nationala. BBC noteaza ca politicienii Opozitiei sunt nemultumiti de faptul ca responsabilii Vodafone au avut nevoie de noua luni pentru a descoperi sistemul de ascultare. Ba mai mult, directorul executiv al companiei, George Koronias, a dezactivat sistemul cu doua zile inainte de a anunta Guvernul despre existenta lui, impiedicandu-i pe experti sa afle de unde pornea, de fapt, dispozitivul de ascultare, adauga BBC.
In urma cu aproape un an, Executivul a fost informat ca, in preajma Olimpiadei de la Atena din 2004, fusesera interceptate telefoanele mobile ale mai multor ministri. Sistemul de supraveghere a fost descoperit abia anul trecut, in urma unei anchete interne a Vodafone. Potrivit BBC, procurorii investigheaza, in context, moartea lui Kostas Tsalikidis, unul dintre directorii tehnici ai Vodafone, care a fost gasit spanzurat cu o zi inainte ca directorul executiv al companiei de telefonie sa dea explicatii Guvernului elen in legatura cu ascultarea telefoanelor.
REMANIERE. In timp ce Karamanlis ameninta cu masuri draconice justificate si necesare, premierul a procedat ieri la o remaniere a Executivului. Agentia de stiri Reuters precizeaza ca ministrul Ordinii Publice, George Voulgarakis, a platit pretul pentru scandalul interceptarii telefoanelor, sustine sursa citata. El va prelua portofoliul Culturii, urmand ca functia sa sa fie ocupata de Byron Polydoras.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.