Taxele vamale pentru importurile de carne de pui au fost majorate de la 45% la 70%, pentru o perioada de sase luni pana la 15 august. Decizia Guvernului este considerata insuficienta de catre crescatorii de pui care sustin ca trebuie sa faca fata concurentei neloiale a produselor americane.

Cresterea taxelor vamale a fost stabilita ieri de Executiv si are menirea de a proteja producatorii interni care au stocuri mari de carne, ca urmare a scaderii vanzarilor din cauza epidemiei de gripa aviara.
Producatorii autohtoni si-au exprimat in numeroase randuri nemultumirea ca in Romania ajunge carne de pasare din Statele Unite sau din Brazilia la preturi de-a dreptul modice - 600 de dolari tona. ""Asta inseamna vreo 20.000 de lei/kilogram, in conditiile in care traverseaza Oceanul. Daca din aceasta valoare mai scad si transportul, rezulta ca importatorul l-a luat pe nimic, in conditiile in care pe mine ma costa 1.450 de dolari sa produc o tona de carne. Nimeni nu poate sa-si explice acest fenomen"", ne-a spus Geanina Ezer, director general la Avicola Mihailesti. De aceea, ea considera majorarea taxei vamale ""un gest simbolic"" in conditiile in care in Romania nu se introduce si un pret de referinta la carnea de pui in vama, avand in vedere ca preturile de import s-au redus cu 50% in ultimii cinci ani.
CONCURENTA NELOIALA. O alta problema pe care o reclama avicultorii este calitatea aripioarelor si pulpelor americane si braziliene. In cele doua tari, pasarile sunt hranite cu fainuri proteice animale si indopate cu hormoni de crestere, lucru care la noi nu mai este permis, conform standardelor UE. Mai mult, aceste produse vin la vrac in porturile noastre si nu au data de fabricatie, de expirare, adresa producatorului sau alte ""detalii"" de identificare.
""Noi suntem obligati sa impachetam produsele individual, sa trecem pe eticheta lotul, termenul de valabilitate, adresa, numere de telefon, sa avem stampila Directiei Sanitare-Veterinare care certifica ca lotul din care provine produsul este conform. Pe pungile de carne de pasare de import din galantare nu am gasit niciodata aceste informatii"", a spus Ezer.
Carnea de pui americana beneficiaza de o derogare de la aceste reguli, conform Ordinului Ministrului 66/2003. Producatorii sustin ca nu poate spune nimeni data la care a fost taiat puiul sau daca nu cumva provine din unul dintre statele americane in care a evoluat gripa aviara.