Datoriile societatilor comerciale catre bugetul general consolidat s-au redus cu 10,23% in ultimele trei luni, coborand de la 17,18 miliarde de lei la 15,42 miliarde de lei conform unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Scaderea se datoreaza firmelor mici si mijlocii care au reusit sa acopere 17,96% din datorii, suma neachitata ajungand la 7,66 miliarde de lei. Insa, marii contribuabili, firmele care au o cifra de afaceri de peste 500 miliarde de lei vechi, nu au reusit sa scada datoriile decat cu 1%. La sfarsitul lunii septembrie 2005, aceste companii inregistrau datorii de 80.142.363 lei noi.
Fenomenul este ingrijorator, atat timp cat jumatate din totalul datoriilor sunt inregistrate de firmele mari. Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice sunt publicate societatile care inregistreaza obligatii fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul asigurarilor de somaj, precum si cuantumul acestor obligatii la 31 decembrie 2005 si neachitate pana la data publicarii. (Daniela Ivan)