... 27 mai 1973, comuna Rediu, satul Valea Lupului, judetul Vaslui. Pe la ora pranzului, cu gand sa ceara imprumut niste chibrituri, Vasilica Bratu intra in curtea vecinei ei, Maria. Pe masa erau doua sticle goale, iar alta plina cu tuica. ""Unde
... 27 mai 1973, comuna Rediu, satul Valea Lupului, judetul Vaslui. Pe la ora pranzului, cu gand sa ceara imprumut niste chibrituri, Vasilica Bratu intra in curtea vecinei ei, Maria.

Pe masa erau doua sticle goale, iar alta plina cu tuica. ""Unde-o fi Maria?"", se intreba femeia, aruncandu-si ochii imprejur.
Vasilica deschise usa celei de-a doua camere si numai ca nu impietri. Maria zacea in mijlocul camerei, cu fata in jos, in jurul capului fiind nu-mai sange. Se apropie de ea si isi dadu seama ca era moarta. Ingrozita, femeia il zgaltai pe Mihai, concubinul Mariei.
""Ce-i?"" - mormai betivul. ""Ia chibrituri de pe fereastra. Pe mine lasa-ma..."" si se rasuci in pat. ""Maria e moarta! Trezeste-te!"" ""Fugi de aici, e beata..."", murmura barbatul.
Femeia nu se opri pana la postul de politie din comuna, acesta aflandu-se la cinci kilometri de Valea Lupului. La locuinta in cauza, Mihai Rusu dormea dus in patul din prima camera; patrunzand in cea de-a doua, politistul se convinse ca, intr-adevar, Maria Barsan era moarta. Primise o lovitura puternica in zona occipitala a capului. Din rana cumplita se scursese mult sange. Subofiterul reusi in cele din urma sa-l trezeasca pe concubinul decedatei. Omul, inca plutind in aburii betiei, nu intelegea prea bine ce se intamplase si de ce seful de post se afla in casa lui.
- Nu stiu nimic. Eu m-am imbatat mai repede decat Maria si am adormit.
ARMA CRIMEI. Cercetand atent locul faptei, politistii au constatat ca fereastra de la camera in care fusese gasit cadavrul era larg deschisa. In dreptul ei, afara, in gradina, anchetatorii au gasit una dintre carjele lui Mihai Rusu.
Cine erau cei doi, Dupa ce ramasese paralizat la numai 44 de ani, Mihai Rusu suferise un soc psihic foarte puternic. Se apucase atunci de bautura si nu era zi de la Dumnezeu sa nu dea pe gat vreun litru-doua. Nu mai avea pe nimeni pe lume care sa-l ajute, asta pana o gasise pe Maria Barsan, 50 de ani, cu care traia in concubinaj. Cei doi se ""legasera"" tare avand si ceva comun: le placea tare bautura. Pensia lui Mihai se ducea toata pe bautura, iar de prin casa si de prin ograda vandusera mai tot. Punandu-li-se intrebari in legatura cu victima, vecinele au declarat politistilor ca il vazusera deseori venind la Maria pe un anume Gutu, un flacau din sat foarte chipes, cam fustangiu de felul lui. Intra pe fereastra, in camera din fund, in timp ce Mihai Rusu dormea in cealalta odaie. Ca sa nu aiba surprize din partea ""paraliticului"", Maria ii lua lui Rusu una din carje, pe care o tinea in cealalta camera. O alta vecina afirma ca Mihai Rusu stia ce se petrece in camera cu pricina, un alt amant al Mariei fiind si fostul ei sot, Ion Nanu.
VERIFICARI. La postul de politie, Mihai Rusu plangea: ""Nu stiu cum a ajuns carja acolo. Eu am lasat-o langa pat. Langa cealalta. N-am omorat-o eu. M-am imbatat si am adormit, dar ea inca mai bea... Eu nu pot sa merg fara o carja, iar cu doua abia ma misc"". In ultima vreme, cei doi se certau intruna.
Demascarea asasinului. Politistii au trecut la verificarea celor doi amanti ai Mariei, flacaul Nicolae Gutu si fostul ei sot, Ion Nanu. Ambii au furnizat alibiuri solide pentru felul in care isi petrecusera ziua, declaratii confirmate si de martori.
Amantii Mariei fiind exclusi din cercul de banuiti, numai Mihai Rusu ramanea principalul suspect. Se ferise pana atunci sa declare ca stia ce se petrece in camera de alaturi cand el dormea. Gelozia ii inveninase sufletul si mintea. Si toate in alianta cu alcoolul. Pus in fata probelor, paraliticul a recunoscut:
"" - Ma imbata si aducea barbati cu care se culca in camera ailalta. Am hotarat sa ma razbun si, cand ea s-a dus sa ia nu stiu ce, am luat carjele si m-am dus dupa ea. Cand am ajuns langa usa, am auzit o busitura. De beata ce era, cazuse in mijlocul camerei. Atunci, dupa cata putere am avut si eu, am parlit-o cu carja in cap de am umplut-o de sange. Carja s-a rupt in doua. Bucatile le-am aruncat pe fereastra"".
LOVITURA DE TEATRU. In timp ce politistii intocmeau cuvenitele acte pentru infractiunea de omor, medicul legist le telefona la post.
"" - Am o surpriza pentru voi, le-a spus. Moartea femeii nu s-a datorat loviturii la cap, ci a fost urmarea bolii pancreasului, de care suferea in urma consumului excesiv de bauturi alcoolice"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.