Analiza finala a ""Cazului 1393"". Dezbaterea juriului constituit de Jurnalul National pe tema erorii judiciare depistate de noi, intr-un proces de omor, s-a incheiat. Toti cei noua membri ai juriului - reputati juristi - si-au spus cuvantu

Analiza finala a ""Cazului 1393"". Dezbaterea juriului constituit de Jurnalul National pe tema erorii judiciare depistate de noi, intr-un proces de omor, s-a incheiat.

Toti cei noua membri ai juriului - reputati juristi - si-au spus cuvantul. Tragem linie si socotim:
Ancheta. Toti cei noua membri ai juriului au identificat vicii de procedura pe parcursul urmaririi penale. Dintre acestia, opt au amendat greseli si abuzuri ale politistilor si procurorului de natura sa atraga nulitatea asupra rezultatului anchetei.
Judecata de fond. Opt au decis ca procesul in urma caruia Vasile Chicioroaga si Enache Vicu au fost condamnati la 18, respectiv 19 ani de inchisoare pentru omor a fost judecat incorect. Unul a apreciat ca judecatorii au pronuntat sentinta avand convingerea ca aceasta corespunde adevarului judiciar relevat pe parcursul procesului.
Judecata in apel si recurs. Sapte au constatat ca instantele care au judecat apelul si recursul au dovedit superficialitate si dezinteres pentru aflarea adevarului. Doi nu au comentat conduita instantelor superioare.
Apararea. Sase au adus critici vehemente modului in care avocatii apararii si-au facut datoria. Doi spun ca aparatorii si-au facut datoria, unul nu comenteaza.
Solutia. Sase considera ca nu se mai poate face nimic, potrivit actualei legislatii, pentru a se determina o rejudecare a procesului. Doi afirma ca ar mai exista o posibilitate de revizuire. Unul se abtine.
Remediul. Cinci sunt de parere ca a fost in mod pripit eliminata din Codul Penal calea extraordinara de atac si considera ca institutia recursului in anulare ar putea clarifica si eventual repara o asemenea cauza. Unul considera ca se poate uza calea revizuirii. Trei nu se pronunta.
Concluzia. Sapte considera ca este posibil sa ne aflam in prezenta unei erori judiciare (dintre acestia, trei o afirma cu certitudine). Unul considera ca s-a judecat corect, unul considera sentintele ""discutabile"".

SEMNE DE INTREBARE.
Majoritatea juratilor
considera ca Vasile
Chicioroaga (stanga sus)
e nevinovat de moartea lui Lechea Ion, iar probele vinovatiei lui Enache Vicu (stanga jos) sunt slabe.
Cat despre martorul Hagiu Nelu (dreapta), acesta a fost
o proba neconvingatoare
a acuzarii


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.