Dupa isteria, care s-a dovedit a fi fara rost, creata in toamna anului trecut o data cu aparitia gripei aviare in Delta Dunarii, Rezervatia Biosferei primeste o noua si foarte serioasa lovitura, girata din nou de autoritati, ce par depasite de situat
Dupa isteria, care s-a dovedit a fi fara rost, creata in toamna anului trecut o data cu aparitia gripei aviare in Delta Dunarii, Rezervatia Biosferei primeste o noua si foarte serioasa lovitura, girata din nou de autoritati, ce par depasite de situatie. De la inceputul lui 2006, braconajul a scapat de sub orice control in Delta, iar situatia este cu atat mai grava, cu cat vorbim de o Rezervatie a Biosferei. Lacurile, canalele, baltile si ghiolurile Deltei sunt inghetate, dar asta nu le protejeaza de atacurile braconierilor, care au depasit orice limita imaginabila, ajungand sa loveasca pana si autoritatile aflate pe pozitie, venite sa ia masuri. Sperantele autoritatilor locale si centrale ca pescarii si localnicii sa protejeze Delta sunt contrazise astazi de realitatea deloc asemanatoare cu visele oficialilor. Rezervatia este impanzita de braconieri care pescuiesc la copca, folosindu-se de scule de pescuit monofilament. Jaful din Rezervatie trebuie stapanit si cerem autoritatilor sa renunte la discursurile fara acoperire si sa intervina de urgenta, inainte de a fi prea tarziu.
Consideram ca ingrijoratoarea crestere a numarului de braconieri, ajuns acum sa depaseasca pana si nivelul din anii a€™90, este in stransa legatura cu rezilierea catorva contracte de concesiune din Delta Dunarii. Nu comentam incheierea acestor contracte si nici cadrul legal care a dus la acest fapt sau legibilitatea si moralitatea concesionarilor. Vom lasa Justitia sa se pronunte, asa cum a facut si pana acum. Insa dupa incheierea contractelor, informatiile oficiale prezentate de institutiile statului au aratat ca braconajul s-a redus cu 50% in Delta. Concesionarii au prins de 10 ori mai multi braconieri decat garda de mediu, politia si celelalte autoritati ale statului. Capturile de peste si confiscarile de barci, motoare si scule de pescuit au fost si ele mult mai numeroase decat cele reusite de politisti. Si asta pentru ca, potrivit prevederilor contractuale, concesionarii erau obligati sa asigure paza resursei.
Situatia actuala, dupa desfiintarea unor contracte, este cat se poate de grava si nu mai poate fi tolerata. In timp ce autoritatile lanseaza naivitati precum aceea ca pescarii constituiti in asociatii vor apara balta, resursa piscicola este exploatata fara discernamant. In realitate, lipsita de paza concesionarilor, Delta este protejata de aproximativ 50 de agenti, care ar trebui sa acopere eficient o suprafata de peste 600.000 de hectare, avand in dotare doar cateva barci si un autoturism. Cu acest echipament, indiferent de cat de mare ar fi iubirea agentilor pentru Delta sau dorinta de a proteja Rezervatia, este practic imposibil sa se asigure o paza eficienta pentru intreaga Delta.

Fundatia Delta Verde
Presedinte Virgil Munteanu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.