Ministerul Culturii si Cultelor a lansat spre dezbatere publica o initiativa vizand concesionarea monumentelor istorice, trecerea lor in administrare si folosinta privata. Orice persoana fizica sau juridica de drept privat poate concesiona un monumen

Ministerul Culturii si Cultelor a lansat spre dezbatere publica o initiativa vizand concesionarea monumentelor istorice, trecerea lor in administrare si folosinta privata. Orice persoana fizica sau juridica de drept privat poate concesiona un monument istoric, in schimbul unei redevente.

Cazurile monumentelor istorice intrate anterior acestei propuneri in proprietate privata dovedesc, insa, ca ""formula"" duce de cele mai multe ori la deteriorarea considerabila a locatiei. Exemple pot fi cateva din proprietatile Brukenthal din Sibiu. Oras care aduce zilele astea destul de mult cu Sarajevo. Piata Mica din centru scormonita insistent, strazi brazdate de senile, zgomot infernal. Orasul de pe Cibin arata ca dupa asediu. Aflam de la un tip tuciuriu cu un tarnacop in mana, postat pe o alee de pe langa Biserica Evanghelica ""ca-s doar pregatirile de capitalizare..."" Nu ne-a lamurit tipul despre ce ""capitalizare"" e vorba, dar am aflat, in fine, ca e ""cosmetizarea"" pentru 2007, cand Sibiul va fi capitala culturala europeana.

HANUL CU TERMOPANE. Pe Strada Constantin Noica dam de Palatul de vara sau Casa din gradina, cum i se mai spune, a lui Brukenthal. O cladire baroc, veche de vreo 270 de ani si stirba de o coloana. E tutungerie, anticariat si locuinta. Virgil Cusba e proprietarul parterului si al anticariatului. Sta aici de peste 40 de ani si se arata deranjat de conditionarile celor de la Directia Judeteana de Cultura, care-l someaza cu amenzi pentru termopane sau alte modificari care pot instraina aspectul cladirii. ""Casa arata suficient de rau, la fatada nu s-a mai pus vreun cancioc de material de 48 de ani, dar nu o putem renova, ci doar restaura, incat sa respecte fidel originalul. Asta, insa, ne costa o avere"", spune Cusba. ""Eu, ca proprietar, nu sunt obligat sa dardai de frig si am pus termopane"". De altfel, Cusba se arata destul de suspicios fata de istoria casei. ""Chestiile astea ca Brukenthal ar fi stat aici sunt doar zvonuri"", crede locatarul. ""Daca tot se crede asta, cladirea ar merge transformata intr-un han ca cel al lui Manuc. Va dati seama ca aici se va dormi pe strazi in 2007, va fi nevoie de astfel de spatii care sa atraga. Sa fiu sincer, as cumpara-o si eu in intregime si m-as face hangiu"". Cladirea trecuta de Brukenthal in testament, sub denumirea de ""casa Gartenhaus de la portile orasului"", este un monument istoric de categorie A. Se pare ca aici a locuit baronul cu sotia sa in perioada cand palatul era in constructie. Si tot aici ar fi murit sotia baronului, fiica primarului de atunci, Klochner. Nea Cozac locuieste la etajul unu si e chirias. El stie de la batranii sai ca baronul ar fi locuit aici cu o ibovnica, dar ca ar fi plecat pentru mai multa intimitate la Avrig. ""Se tot aud zvonuri ca exista firme interesate sa cumpere tot ce se poate cumpara in centru, sa faca un comert mai ceva decat ala cu negri cu casele astea vechi ca se apropie 2007..."", spune batranul. ""Cica sunt interesati si de asta a noastra, sper sa nu raman pe drumuri.""

AMALGAM. Pana cand proprietarii vor face bani sa-l transforme intr-un han al lui Manuc sibian, Palatul de vara ramane nerestaurat, stirb de-o coloana, cu geamuri care stau sa pice spre strada, dar cu termopane spre interior


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.