Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei a trecut ieri de Camera inferioara a Parlamentului de la Haga. Deznodamantul era anticipat inca de saptamana trecuta. Atunci, parlamentarii olandezi au disecat, intr-o dezbatere de sapte ore, progresele fac
Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei a trecut ieri de Camera inferioara a Parlamentului de la Haga. Deznodamantul era anticipat inca de saptamana trecuta. Atunci, parlamentarii olandezi au disecat, intr-o dezbatere de sapte ore, progresele facute de Romania in vederea integrarii europene.

S-a pus problema ca ratificarea Tratatului sa fie amanata pentru luna iunie, adica dupa ce Comisia Europeana isi va prezenta raportul de monitorizare. Crestin-democratii (44 de mandate dintr-un total de 150), opozantii ratificarii fara intarziere a documentului, au invocat coruptia din Romania, iar socialistii (opt mandate) au atras atentia asupra posibilitatii ca locurile de munca ale olandezilor sa fie amenintate de romani si de bulgari. Vocile lor nu au fost suficiente insa pentru blocarea sau macar amanarea procesului. Desi initial se pronuntase impotriva ratificarii, Lista Pim Fortuyn (sapte locuri), partidul politicianului nationalist de dreapta ucis acum patru ani, si-a schimbat punctul de vedere si a sustinut Tratatul. ""Exista o multime de posibilitati de a monitoriza procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei in timp ce acesta continua"", a declarat reprezentantul partidului. Cei mai multi dintre parlamentari sunt de parere ca ratificarea este o problema de principiu, un angajament pe care statele membre si l-au luat o data cu semnarea Tratatului, in aprilie 2005.
AU PIERDUT. Dupa dezbaterile de saptamana trecuta, atat crestin-democratii, cat si socialistii au recunoscut ca au pierdut batalia. Ei estimau, potrivit BBC, ca doua treimi dintre colegii lor parlamentari se vor pronunta in favoarea documentului. ""Ei sunt increzatori in general, dar scapa din vedere informatiile si exemplele de ultima ora"", este de parere crestin-democratul Jan Van Dijk. Dintre cele 25 de state membre, 11 au ratificat Tratatul de aderare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.