Domeniul IT&C a crescut cu 20% in 2005, ajungand sa reprezinte 8% din PIB. Din pacate, 90% din software-ul romanesc inseamna outsourcing. 10% din tranzactiile cu carduri bancare se fac la comercianti, iar ANRC se pregateste sa intervina pe piata

Domeniul IT&C a crescut cu 20% in 2005, ajungand sa reprezinte 8% din PIB. Din pacate, 90% din software-ul romanesc inseamna outsourcing. 10% din tranzactiile cu carduri bancare se fac la comercianti, iar ANRC se pregateste sa intervina pe piata telefoniei mobile. Sunt doar cateva dintre informatiile prezentate la evenimentul marca Jurnalul.

Pentru a lua pulsul tehnologiei in Romania, Jurnalul National a invitat luni seara la Casa Capsa reprezentantii industriei IT&C si autoritatilor cu putere de decizie in acest domeniu. Din partea Ministerului Comunicatiilor au participat ministrul Zsolt Nagy si Aurel Netin, secretar de stat pentru Tehnologia Informatiei. Au fost prezenti Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C a Camerei Deputatilor, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, Dan Georgescu si reprezentanti ai operatorilor de telefonie si cablu, marilor lanturi de magazine IT, producatorilor de software, celor mai cunoscute site-uri romanesti si companiilor de carduri.
Directorul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), Sebastian Lazaroiu, a prezentat cateva dintre cele mai interesante rezultate ale sondajului realizat pentru Jurnalul National, iar prof. univ. dr. Petru Lisievici a vorbit despre psihologia utilizatorului roman de tehnologie.
Domeniul IT&C este cel mai dinamic sector al economiei romanesti. Potrivit ministrului Nagy, aceasta zona a ajuns sa reprezinte 8% din produsul intern brut al tarii noastre, la o valoare de peste 4 miliarde de euro la sfarsitul anului 2005. Din aceasta suma, 10% o reprezinta domeniul IT, iar restul de 90% a fost generata de comunicatii, a estimat Varujan Pambuccian.
CRESTERE. Rata de crestere a depasit 20% in ultimul an, iar predictiile autoritatilor sunt optimiste si pentru anul in curs. ""Si in 2006, rata de crestere va fi cu siguranta mentinuta la o valoare ridicata. Pe langa cresterea semnificativa a pietei de IT, un alt obiectiv major al MCTI in anul 2006 va fi si dezvoltarea unor servicii noi, cu valoare adaugata mare, precum si imbunatatirea continutului informational"", a precizat Aurel Netin.
""Romanii sunt tot mai atrasi de ideea de tehnologizare, de investitii in cele mai noi instrumente de comunicare si de a invata modalitati noi de a utiliza spre propriul beneficiu descoperirile cele mai recente din sfera comunicatiilor si tehnologiei informatiei. Dovada stau si ultimele cifre referitoare la instrumentele de plata cu acces la distanta: comparativ cu sfarsitul anului 2004, la finele anului 2005 s-a inregistrat o crestere cu 126% a numarului de utilizatori, iar valoarea tranzactiilor, exprimate in echivalent euro, a crescut cu 77%, atingand cifra-record de 4,2 miliarde de euro"", a exemplificat ministrul Nagy.

OPTIMISM. Ministrul Zsolt Nagy si presedintele ANRC, Dan Georgescu, cred in sansa tehnologiei romanesti


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.