Autori renumiti precum Shakespeare, Voltaire, Boccaccio, Jack London, Darwin, Mark Twain, Mary Shelley si multi altii au fost interzisi din diverse motive. Politica, sexualitatea, discriminarea, religia au fost argumente destul de puternice pentru cenzori si au iscat de fiecare data scandal.

Publicarea in Danermarca a unor desene cu profetul Mohamed a dus la proteste de proportii in lumea musulmana in chestiunea scandalului ""caricaturilor"". Acesta este, de fapt, ultimul intr-un sir de scandaluri care au avut la baza argumente religioase, politice sau sexuale.
CANDIDE. ""Ulysses"" de James Joyce a fost desemnat cel mai bun roman al secolului al XX-lea. Totusi, a fost interzis in Statele Unite timp de 15 ani pe motiv ca era trivial. Ridicarea sanctiunii in 1933 a fost aprobata doar dupa ce avocati feroce s-au luptat pentru drepturile de publicare. In 1930, s-a sesizat un numar mare de copii ale controversatei satire ""Candide"" (""Candida"") de Voltaire in cadrul Universitatii Harvard. Doi profesori au venit in apararea operei, fiind admisa ulterior publicarea unei editii diferite. Opera lui John Cleland, ""Fanny Hill"" (cunoscuta si ca ""Memoirs of a Woman of Pleasure""), a fost suprimata frecvent de la publicarea acesteia in 1749. Povestea acestei prostituate este extrem de populara, atat pentru descrierile sexuale pline de franchete, cat si pentru parodiile la adresa literaturii contemporane gen ""Moll Flanders"" a lui Daniel Defoe. In 1966, Curtea Suprema din SUA a achitat-o insa de acuzatia de obscenitate.
LICENTIOASE. ""Lysistrata"" de Aristophanes, ""Canterbury Tales"" de Chaucer, ""Decameronul"" lui Boccaccio, ""Moll Flanders"" a lui Defoe si diverse editii ale ""The Arabian Nights"" au fost interzise, sub legea americana Comstock din 1873, cateva zeci de ani buni. Oficial cunoscuta ca ""Legea federala impotriva obscenitatii"" (Federal Anti-Obscenity Act), hotararea interzicea expedierea oricarui material ""indecent"", ""murdar"" sau ""obscen"". ""Lysistrata"", un volum antirazboi, a fost interzis din nou in 1967 in Grecia, condusa la acea vreme de un grup militar. Legea mai interzicea si distribuirea informatiilor asupra contraceptiei. In 1915, sotul scriitoarei Margaret Sanger a fost inchis pentru ca i-a distribuit volumul ""Family Limitation"" in care erau descrise diverse metode de contraceptie. Sanger a parasit tara pentru a evita inchisoarea si s-a reintors un an mai tarziu, infiintand ""American Birth Control League"".
""Leaves of Grass"", colectia de poezii a lui Walt Whitman, a fost retrasa din Boston in 1881, dupa ce Consiliul Judecatoresc l-a acuzat pe autor de limbaj explicit in unele dintre poemele sale. Lucrarea a fost retiparita ulterior in Philadelphia. ""Confessions"" (""Confesiuni""), autobiografia lui Jean-Jacques Rousseau, a fost, de asemenea, interzisa in SUA in 1922 pe motiv ca atenta la moralitatea publica. Lucrarile sale filozofice au fost si ele interzise in USSR in 1935, unele dintre acestea fiind ""bifate"" in indexul Bisericii Catolice ca opere interzise in secolul al
XVII-lea.
RADICALISM. Thomas Paine, renumit pentru sustinerea vehementa a independentei americane din scrierile sale, a fost acuzat de tradare in Anglia in 1792 pentru lucrarea sa, ""The Rights of Man"" (""Drepturile omului""), sustinatoare a Revolutiei Franceze. Nu mai putin de zece editori britanici au fost incriminati pentru publicarea operei ""The Age of Reason"" in care Paine pleda pentru Deism impotriva Crestinismului si Ateismului. ""The Provincial Letters"" de Blaise Pascal, scrisori care sustineau interesele jansenistului Antoine Arnauld, au fost rupte si ingropate de Regele Louis XIV al Frantei in 1660.
Franta a interzis, de asemenea, opera lui Tasso, ""Jerusalem Delivered"", in secolul al XVI-lea, pentru ideile subversive la adresa autoritatii regale. Operele lui Jack London au fost cenzurate de dictaturi europene in anii 1920 si a€™30. In 1929, Italia a interzis toate editiile ieftine ale lucrarii ""Call of the Wild"", in timp ce in Iugoslavia au fost interzise toate operele sale, considerate ""extrem de radicale"". Nazistii i-au ars toate cartile cu tenta socialista, o data cu operele de acelasi calibru a multor alti autori.
POLITICHIE. Regimul apatrid din Africa de Sud a interzis, la randul sau, un numar vast de opere clasice. In 1955, ""Frankenstein"", carte autoarei Mary Shelley, a fost interzis deoarece era ""indecent si neplacut"", iar mai tarziu, ""Black Beauty"" de Anna Sewell. In 2003, Cuba a trimis la inchisoare 75 de disidenti, multi dintre ei fiind implicati in miscarea americana a ""librariilor independente"", pentru materialele cu continut subversiv (Declaratia Universala a Drepturilor Omului sau Constitutia Americana). Multi dintre acesti disidenti se afla si azi in puscarie. Cenzurile de factura politica n-au ocolit nici Statele Unite ale Americii.
In 1954, a fost blocata distribuirea operei lui Lenin, ""State and Revolution"", Universitatii Brown. In 1918, Departamentul Apararii a cerut Asociatiei Americane a Librariilor sa retraga un numar de carti pacifiste si ""stanjenitoare"".

IN SCOLI