Duminica, 23 mai 1973, Spitalul din Aiud, judetul Alba. Doctorul Margineanu, seful spitalului, este cautat insistent de o femeie care s-a recomandat Margareta Lorncz. Locuia tot in Aiud. - Ce s-a intamplat?, a intrebat-o el pe femeie. Aceasta

Duminica, 23 mai 1973, Spitalul din Aiud, judetul Alba. Doctorul Margineanu, seful spitalului, este cautat insistent de o femeie care s-a recomandat Margareta Lorncz. Locuia tot in Aiud.
- Ce s-a intamplat?, a intrebat-o el pe femeie. Aceasta avea in jur de 30 de ani si o podidisera lacrimile.
- Va rog sa nu-i eliberati vecinei mele, Victora M., certificat de deces, pentru fiica ei, in varsta de 1 an si 2 luni, care a murit azi-dimineata...
- Dar ce s-a intamplat?
- Ea a omorat-o!
- E uluitor!, zise seful spitalului dupa ce asculta povestea. Vecina dumneavoastra inca nu s-a prezentat sa solicite certificatul de deces, dar sunt sigur ca o va face. Am s-o trimit acolo pe doctorita pediatra Paraschiva Szekely.
CONSTATARE. Doctora Paraschiva Szekely, insotita de Margareta Lorncz, se prezinta la domiciliul copilului decedat. Aici il gasira pe Vasile M., tatal fetitei, care se cinstea dintr-o sticla de gin ars.
- Unde este cadavrul copilului?, intreba doctora.
- Pai, l-a dus la cimitir, la capela. Nu-i asa datina?
- Mai intai trebuia sa astepte ca moartea fetitei sa fie constatata de un medic.
- Pai, daca a murit, a murit, zise barbatul, dupa ce mai sorbi din pahar. Puteti sa ne dati certificatul si dupa aceea. A suferit mult mititica si s-a prapadit...
Pentru doctorita era clar ca nu avea cu cine sta de vorba. A dat un telefon si, impreuna cu o Salvare, s-a deplasat la capela cimitirului din localitate. Acolo a gasit cadavrul fetitei asezat intr-un cos de nuiele. Victoria M., mama copilului, tocmai se pregatea sa paraseasca cimitirul:
- A fost un copil bolnav, doamna doctor, si eu n-am stiut, se jelui ea.
- Stiu, ii facu jocul doctorita, dar fara certificatul de deces, cadavrul nu poate fi inhumat. Daca vrei, poti sa mergi si dumneata.
- Eu nu pot, spuse Victoria. Sunt foarte multe lucruri de facut pentru inmormantare si nu-mi vad capul de treburi. Imi trimiteti vorba dumneavoastra cand sa vin dupa certificatul de deces.
INSPAIMANTATOR. Pe drum, in mintea ei, medicul se gandi cat de parsiva putea fi aceasta femeie. In urma cu doi ani, ii mai murise o fetita, aceasta fiind suferinda de palatostidis, si Victoria se prezentase singura la dispensar, chemand medicul acasa pentru a constata decesul si a-i elibera certificatul. Acum se intamplase ceva necurat... Cand a fost dezvelit pledul care infasura cadavrul copilului, medicii aproape au inmarmurit. Cadavrul era de fapt un schelet, parca provenit din lagarul nazist Auschwitz! Medicii au anuntat imediat politia din Arad, respectiv pe maiorul Alexandru Vladascau, seful biroului judiciar, care a preluat cercetarile. Autopsia cadavrului urma sa confirme concluzia medicilor din Aiud, ca moartea fetitei survenise prin inanitie.
INVESTIGATII. Pana la gasirea echipei operative de la judet, maiorul Vladascau a facut primele investigatii. Printre altele, a stat de vorba si cu Margareta Lorncz, femeia care se prezentase la spital si denuntase cazul. Iata marturia ei: ""Sunt vecina cu sotii Vasile si Victoria M. Practic, locuim in acelasi imobil, despartindu-ne un perete. Amandoua familiile ocupam cate doua camere. Vasile M. are 34 de ani si este muncitor necalificat la Intreprinderea Metalurgica Aiud. Victoria are 25 de ani si nu a avut niciodata serviciu, dar, de circa un an,
s-a angajat vanzatoare la un particular, un turc care face inghetata. In afara de Cristina, care a decedat azi-dimineata, cei doi soti mai au trei copii: Daniel, 8 ani, care locuieste cu ei, Vasile, 6 ani, si Cosmin, 3 ani, ultimii doi fiind la parintii Victoriei, la tara. Fetita decedata a fost adusa acasa numai de o luna, pana atunci a stat numai la spital, ca o abandonase. In ultimele zile, inainte de a muri, m-a speriat cat tipa de tare. Mi-a fost o mila de nedescris, dandu-mi seama ca, pur si simplu, Victoria nu-i dadea copilului de mancare. In schimb, ea si barbatu-sau se hraneau foarte bine. Ea si-a ucis copilul, prin infometare"".

INCREDIBIL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.