Presedintele ANAF, Se-bastian Bodu (foto), a primit ieri sprijinul PD pentru proiectul sau de a se desprinde de Ministerul Finantelor si de a subordona agentia direct prim-ministrului, asa cum PNL si PD si-au asumat prin programul de guvernare, in care e prevazuta ""separarea administrarii fiscale de politica fiscala"".

Bodu a prezentat intentia sa conducerii PD, in sedinta de ieri a BPN, unde ar fi primit asigurarea, spun surse de la varful PD, ca va ""avea spatele asigurat"" in meciurile cu liberalii si pentru pastrarea Garzii financiare si a Vamilor. ""Preluarea Garzii si a Vamilor la Ministerul Finantelor ar fi o eroare. Sunt studii ale Bancii Mondiale si ale FMI care arata ca ele trebuie sa fie la ANAF. Fara cele doua componente, scopul pentru care a fost creata ANAF s-ar diminua foarte mult. Ceea ce trebuie sa se intample este sa separam politica fiscala, care este apanajul Ministerului Finantelor, de administrarea fiscala, care revine ANAF. Sa ii iei insa Garda fi-nanciara si vamile mi s-ar parea un mare pas inapoi"", i-a avertizat ieri pe liberali presedintele executiv al PD, Adriean Videanu.
LITIGII. La o eventuala restructurare a Guvernului, democratii si liberalii sunt in litigiu si in privinta gestionarii banilor europeni. In ultima se-dinta a Aliantei, ministrul Integrarii, Anca Boagiu (PD), si cel al controlului implementarii programelor cu finantare europeana, Cristian David (PNL), au dat drumul la decibeli, Boagiu castigand deocamdata ramanerea la MIE a dezvolarii regionale. Surse din Alianta spun insa ca Boagiu ar vrea in portofoliul sau si
afacerile europene, compartiment aflat acum la Externe. (Oana Stancu)