In Transilvania au existat si destui romani innobilati de imparatul Austro-Ungariei. Unul
a fost colonelul baron David von Urs de Marginea, personaj cu
o biografie spectaculoasa. Urma lui e pe cale de disparitie.

Am incercat sa cercetam destinul colonelului. Noroc (sau ghinion, pentru patrimoniul national) am descoperit, inainte de distrugere, ultimele urme ale baronului. Pe una am reusit sa o salvam.
L-A SCAPAT PE BARNUTIU. Viitorul baron s-a nascut in 1816 in comuna Margineni de langa Fagaras, intr-o familie de tarani romani instariti. A studiat la Scoala centrala Regimentul 1 de Granita din Orlat si la Liceul Regimentului 2 granita din Nasaud. Regimentele de graniceri sus-numite erau formate in general din romani recrutati din zona Fagarasului si a Sibiului. De la simplu soldat in 1834 a ajuns in 1841 sublocotenent si a fost detasat comandant de pluton la compania de graniceri din Racovita, langa Sibiu. Revolutia de la 1848 l-a prins drept comandant al companiei. A participat la Adunarea Nationala de la Blaj si s-a aliat cu Avram Iancu impotriva revolutionarilor unguri. I-a ascuns si protejat in casa sa din Racovita pe vicepresedintele Consiliului National Roman, Simeon Barnutiu si pe mai multi preoti greco-catolici vanati de autoritatile unguresti.
I-A BATUT PE ITALIENI. Dupa ce s-a terminat revolutia a fost inaintat la gradul de maior, a fost decorat cu mai multe ordine austriece si rusesti si a primit comanda unui batalion de infanterie cu garnizoana la Kosice, in actuala Slovacie. A participat cu unitatea sa la luptele de la Solferino si Medola din razboiul austro-franco-italian. In urma acestor lupte a primit Ordinul Maria Tereza, cea mai mare decoratie de razboi austriaca, si a fost, in 1860, innobilat de imparatul Franz-Joseph cu titlul de baron de Marginea. Dupa ce o perioada a comandat un regiment cu baza la Deva, a fost inaintat la gradul de colonel. Cea mai mare victorie militara insa a obtinut-o in 1866, in timpul bataliei de la Lissa. Flota italiana, sustinuta de trupe de desant, a asediat insula fortificata Lissa din Marea Adriatica, a carei garnizoana era comandata de baronul Urs. Romanul a rezistat, in ciuda superioritatii italienilor, pana cand a aparut flota austriaca si a despresurat insula. Dupa batalie, Urs a ajuns, drept erou, pe paginile tuturor ziarelor austriece. S-a folosit de influenta pe care o capatase pentru ca veteranii romani ai luptei de la Lissa sa primeasca loturi de teren in proprietate. Pamanturile au fost date in aceeasi zona. Asa a aparut comuna natala a lui Octavian Paler, Lisa, de langa Fagaras.

BARONUL. Am reusit sa recuperam poza de la inmormantarea lui David Urs