Marea Britanie va ratifica Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei inainte de raportul din primavara al Comisiei Europene, pentru a transmite un mesaj puternic despre angajamentul britanicilor pentru integrarea celor doua tari. Marea Britanie
Marea Britanie va ratifica Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei inainte de raportul din primavara al Comisiei Europene, pentru a transmite un mesaj puternic despre angajamentul britanicilor pentru integrarea celor doua tari.

Marea Britanie va ratifica Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana inainte de mult asteptatul raport al Comisiei Europene din primavara, pentru a transmite un semnal puternic tarilor care inca mai ezita. Acesta a fost mesajul pe care l-a transmis ieri la Bucuresti ministrul britanic al Afacerilor Externe, Douglas Alexander, intr-o conferinta de presa la care a mai participat ministrul roman al Integrarii, Anca Boagiu, si ambasadorul Marii Britanii, Quinton Quayle. Anca Boagiu a tinut sa reaminteasca faptul ca Tratatul va fi citit astazi pentru ultima data in Camera Lorzilor din Parlamentul britanic, apoi va fi transmis Reginei Elisabeta a II-a.
RECOMANDARI. ""Daca pregatirile vor fi gata la timp, la 1 ianuarie 2007, Romania si Bulgaria vor adera la UE"", a declarat Alexander, subliniind ca tara noastra mai are multe de facut pana la acel moment. Autoritatile ar trebui sa continue reformele in domeniile ""fierbinti"", care au fost deja subliniate in raportul din toamna, cum ar fi justitia si afacerile interne, agricultura, securizarea granitelor. Efortul nu trebuie limitat temporal, a avertizat Alexander, deoarece politicienii si autoritatile ""trebuie sa continue reformele inca multi ani de-acum inainte, pentru ca efectele sa fie resimtite de catre toti cetatenii"". Desigur, pe termen scurt, obiectivul romanilor trebuie sa fie munca sustinuta, in special in lupta impotriva coruptiei la nive inalt, pentru ca raportul din primavara sa dea unda verde integrarii. ""Mingea e in terenul vostru, si in functie de ce decizii luati, raportul va reflecta asta"", a mai spus ministrul. In ceea ce priveste subiectul delicat al vizelor pentru Marea Britanie, Alexander a spus ca exista vointa pentru rezolvarea cat mai rapida a acestei probleme, insa mai e mult de lucru, deoarece sistemul este supus abuzurilor. O schimbare in acest sens ar putea avea loc abia dupa concluziile raportului din primavara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.