Noul scandal al intalnirilor de taina de la Victoria e pe cale sa se stinga. Mult mai repede decat celelalte doua scandaluri nascute din relatia Tariceanu-Patriciu. Jurnalul National a dezvaluit luni, 30 ianuarie 2006, ca au fost cinci intalniri dint
Noul scandal al intalnirilor de taina de la Victoria e pe cale sa se stinga. Mult mai repede decat celelalte doua scandaluri nascute din relatia Tariceanu-Patriciu. Jurnalul National a dezvaluit luni, 30 ianuarie 2006, ca au fost cinci intalniri dintre Monica Macovei, Dinu Patriciu si Calin Popescu Tariceanu. Cei trei au dezmintit categoric informatia. Cine are dreptate? Raspunsul nu va putea fi dat in zilele urmatoare. Daca au fost, intr-adevar, astfel de intalniri, dovada lor o pot aduce doar serviciile secrete. Cele care au transmis-o la un nivel inalt. De unde au ajuns la Jurnalul National. Pentru a-i contrazice pe cei trei, ziarul ar trebui sa invoce sursa. Sau macar serviciile secrete. Asta ar insemna deconspirarea respectivelor servicii in ipostaza de Politie politica. Nu-i exclus ca atat Calin Popescu Tariceanu, cat si Monica Macovei sa-si fi asumat riscul de a sustine ca aceste intalniri n-au avut loc, stiind ca ziarul nu va avea cum invoca sursa. Una sau cinci intalniri, un lucru e sigur: Calin Popescu Tariceanu n-a facut nimic pentru a ascunde sprijinul dat lui Dinu Patriciu in batalia cu Justitia. Sa nu uitam, astfel, ca premierul s-a pronuntat in mod public impotriva retinerii din noaptea de 26 spre 27 mai 2005. Sau ca s-a straduit din rasputeri pentru a se afla ca l-a primit pe Dinu Patriciu intr-o audienta la Guvern.
Analistii sunt unanimi in a remarca enigma prestatiei lui Calin Popescu Tariceanu in cazul Dinu Patriciu. Premierul nu numai ca nu se leapada de cunoscutul om de afaceri, dar, mai mult, depune uriase eforturi pentru a se vedea ca-l ajuta in acest moment extrem de dificil. Multi pun aceasta atitudine pe seama unei credinte absolute a lui Calin Popescu Tariceanu in prietenie. Altfel spus, liderul PNL ar fi in stare sa se prabuseasca din toate functiile decat sa infirme invatatura cu prietenul la nevoie se cunoaste. La un dialog pe care l-am avut in cadrul emisiunii Zig-zag cu Ion Cristoiu, Viorel Catarama mi-a dezvaluit ca a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Calin Popescu Tariceanu. Dar in clipa cand Viorel Catarama a avut probleme cu inscrierea pe listele Aliantei, Calin Popescu Tariceanu s-a facut ca nu-l cunoaste. Dezvaluirea lui Viorel Catarama pune la indoiala teza unui politician gata sa piarda totul de dragul unei prietenii. Chiar si fara aceasta dezvaluire, noi n-am fi fost atat de siguri ca enigma prestatiei domnului premier in cazul Dinu Patriciu isi are dezlegarea in loialitatea ceruta de prietenie. Calin Popescu Tariceanu e - dupa cum marturisea Viorel Catarama - un om in stare de a face orice pentru a ajunge si a ramane la putere. A dovedit-o din plin in cazul alegerilor anticipate. Riscand sa treaca drept un terchea-berchea, domnia-sa a anuntat ca nu mai demisioneaza. Pornind de la aceste realitati, m-am intrebat, in editorialul de marti, 31 ianuarie, cum se explica faptul ca premierul nu-l lasa din brate pe amicul sau, desi asta i-ar putea aduce prabusirea. Ca de obicei, internautii preocupati sa descifreze misterele politicii romanesti, si nu sa injure fara inteligenta si talent sub protectia anonimatului, s-au grabit sa raspunda pe Forum. Cineva care iscaleste anatol da aceasta explicatie:
""Care este costul acestor scandaluri pentru Tariceanu? Nu va mai fi prim-ministru peste trei ani. Oricum lucrul acesta este extrem de probabil.
Care poate fi rezultatul comportamentului lui pentru Patriciu? Libertatea si vesnica recunostinta pentru un vechi prieten pe care si el l-a ajutat in alte randuri"".
E o explicatie posibila. Are insa o slabiciune. E de bun-simt intr-o lume - cea a politicii - unde functioneaza alte reguli decat cele ale bunului-simt. Eu cred insa ca e vorba de o alta explicatie. Una tinand tocmai de logica omului politic Tariceanu, logica bataliei pentru Putere. Premierul stie sau e doar convins ca in spatele necazurilor lui Dinu Patriciu cu Justitia se ascunde altceva decat un moment din batalia impotriva coruptiei. Il intareste in aceasta pozitie felul aparte in care se desfasoara ancheta impotriva lui Dinu Patriciu. Se vede de la o posta ca ancheta nu urmareste atat trimiterea in judecata a lui Dinu Patriciu, cat mai ales cedarea nervoasa a acestuia: retinerea abuziva din noaptea de 26 spre 27 mai 2005, repetatele convocari la Parchet, despre care impricinatul sustine ca sunt fara motiv, extinderea cercetarilor la toti cei din cercul politic, de afaceri si de presa al lui Dinu Patriciu.
Calin Popescu Tariceanu ar avea toate motivele sa creada intr-un scenariu de rupere a sa de Dinu Patriciu si mai ales de grupul Patriciu din PNL. Ceva asemanator scenariului de succes din cazul lui Adrian Nastase. De aici eforturile uriase de a dovedi ca ramane pana la capat prieten cu Dinu Patriciu. Riscurile de a pierde puterea sunt mult mai mari prin ruperea de Dinu Patriciu decat cele din sprijinirea acestuia in batalia cu Justitia. E o ipoteza. Pe care doar viata o va confirma sau infirma.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.