Jarvik 2000 este o miniturbina montata in inima. In revista Paris Match de la 12 ianuarie 2006, profesorul Andre Khayat, seful Serviciului de chirurgie cardiovasculara al Spitalului Universitar Caen, prezinta avantajele acestui dispozitiv implementat

Jarvik 2000 este o miniturbina montata in inima. In revista Paris Match de la 12 ianuarie 2006, profesorul Andre Khayat, seful Serviciului de chirurgie cardiovasculara al Spitalului Universitar Caen, prezinta avantajele acestui dispozitiv implementat in premiera in Franta.

Dispozitiv de asistenta cardiaca sau Jarvik 2000 este o inima artificiala provizorie destinata unor categorii speciale de cardiaci. Profesorul Andre Khayat precizeaza ca Jarvik 2000 este indicat in primul rand suferinzilor de insuficienta cardiaca, in situatia in care tratamentul medical nu da rezultate si sunt pe lista de asteptare in vederea unui transplant. In al doilea rand, acest aparat este indicat pacientilor cu miocardita - insuficienta cardiaca acuta - , in vederea recuperarii unei functii cardiace normale in timp de cateva saptamani sau luni. In aceasta situatie, inima artificiala provizorie reprezinta un mijloc de a compensa pentru o anumita perioada deficienta. Si in fine, de acest aparat mai pot beneficia persoane care au ales aceasta solutie, si nu transplantul si cele care, din diverse motive, nu sunt apte de a primi o grefa.
AVANTAJE SI DEZAVANTAJE. Sunt mai multe tipuri de aparate, fiecare cu avantaje si dezavantaje. Aparate pulsatile care imita functionarea inimii, implantate paralel cu muschiul cardiac printr-o operatie dificila, riscanta. Dintre aceste aparate, mai utilizate sunt cele conectate la o baterie montata la talie sau intr-un buzunar, care este periodic reincarcata. Alte dispozitive functioneaza ca niste pompe rotative, implantate in interiorul toracelui. Cele de ultima generatie au sisteme axiale, care utilizeaza o miniturbina prin care trece sangele pentru a-i intensifica fluxul in corp.
Pana acum, aceste dispozitive au salvat cateva mii de pacienti din intreaga lume. Totusi, trebuie retinut ca dispozitivele prezinta si unele inconveniente. Sistemul de alimentare cu energie nu este simplu de manipulat. Pacientul trebuie sa supravegheze ca acest sistem sa functioneze permanent. Pe fondul acestor nelinisti, mai exista una coplesitoare: cati ani poate functiona acest complex dispozitiv. In plus, mai trebuie stiut ca tratamentul anticoagulant administrat dupa operatie presupune anumite riscuri de complicatii ce necesita interventii rapide.

EFICIENTA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.