Academia Americana de Film a hotarat cine se va bate, in acest an, pentru premiile Oscar. Favorit este ""Brokeback Mountain"", cu opt nominalizari.

Productia ""Brokeback Mountain"" este filmul cu cele mai multe nominalizari la editia din acest an a premiilor Oscar. Pelicula a fost nominalizata pentru opt categorii, printre care: ""cel mai bun film"", ""cel mai bun regizor"" (Ang Lee) si ""cel mai bun actor in rol principal"" (Heath Ledger). La categoria ""Cel mai bun film"", ""Brokeback Mountain"" se va ""confrunta"" cu ""Capote"", despre scriitorul Truman Capote, drama ""Crash"", filmul ""Good Night, and Good Luck"" despre Edward R. Murrow si ""Munich"", care relateaza urmarile atentatelor comise la Olimpiada de la Munchen, in 1972.
ACTRITE. La categoria ""cea mai buna actrita in rol principal"" au fost nominalizate Felicity Huffman (""Transamerica""), Reese Witherspoon (""Walk the Line""), Charlize Theron (""North Country""), Judi Dench (""Mrs. Henderson Presents"") si Keira Knightley (""Pride and Prejudice""). Pentru premiul ""cea mai buna actrita in rol secundar"" se ""lupta"" Rachel Weisz (""The Constant Gardener""), Amy Adams (""Junebug""), Catherine Keener (""Capote""), Frances McDormand (""North Country"") si Michelle Williams (""Brokeback Mountain"").
ACTORI. Pe langa Heath Ledger, au mai fost nominalizati la categoria ""cel mai bun actor"" Philip Seymour Hoffman (""Capote""), Joaquin Phoenix (""Walk the Line""), David Strathairn (""Good Night, and Good Luck"") si Terrence Howard (""Hustle & Flow""). Paul Giamatti (""Cinderella Man""), George Clooney (""Syriana""), Matt Dillon (""Crash""), Jake Gyllenhaal (""Brokeback Mountain"") si William Hurt (""A History of Violence"") sunt cei cinci care se vor lupta pentru premiul Oscar la categoria ""cel mai bun actor in rol secundar"".
REGIE. La data de 5 martie 2006, vom afla si cine va fi desemnat cel mai bun regizor. La aceasta categorie au fost nominalizati, alaturi de Ang Lee, Paul Haggis (""Crash""), Bennett Miller (""Capote""), George Clooney (""Good Night, and Good Luck"") si Steven Spielberg (""Munich""). Pentru scenarii se vor lupta ""Crash"", ""Good Night, and Good Luck"", ""Match Point"", ""The Squid and the Whale"" si ""Syriana"".
ROMANIA. Si tara noastra este reprezentata la Oscaruri. Pelicula ""Joyeux Noel"", o coproductie Franta-Romania-Germania-Marea Britanie-Belgia, turnata la Studiourile MediaPro, a obtinut una dintre cele cinci nominalizari la categoria cel mai bun film strain. Lungmetrajul, ale carui filmari au durat 13 saptamani si au demarat la sfarsitul lunii august 2004, concureaza la Oscar cu ""Dona€™t Tell"" (Italia), ""Paradise Now"" (Palestina), ""Sophie Scholl - The Final Days"" (Germania) si ""Tsotsi"" (Africa de Sud).
Cine vor fi marii castigatori vom afla la data de 5 martie, cand va avea loc cea de-a 78-a editie a Premiilor Oscar. Evenimentul se va desfasura la Kodak Theatre din Los Angeles. Marele favorit ""Brokeback Mountain"" va putea fi vazut in cinematografele din tara noastra, incepand cu data de 3 martie.

28 DE ZILE DE OSCAR LA TCM