Fiscalitatea romaneasca a fost radiografiata si analizata timp de cinci zile de reprezentantii Ministerului de Finante (MFP) si de cei ai Fondului Monetar International (FMI).

S-a discutat despre executia veniturilor si cheltuielilor din bugetul general consolidat in anul 2005, veniturile si cheltuielile programate pentru 2006 si legislatia fiscala din perioada 2005-2006, conform unui comunicat primit de la MFP.
Reprezentantii MFP spun ca evolutia a fost considerata pozitiva, avand in vedere ca anul trecut a fost incheiat cu un deficit de 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB), cu 0,4% mai putin decat in 2004.
VENITURI. Cum va evolua impozitul pe profit este o intrebare la care au incercat sa raspunda finantistii. ""Analiza s-a oprit mai intai asupra impozitului pe profit, atingand si aspectul schimbarii statutului unei parti din societatile comerciale de la microintreprinderi - platitoare de impozit pe venit - la platitoare de impozit pe profit"", se arata in comunicat. O alta problema luata in discutie a constituit-o calendarul de majorare a accizelor agreat cu UE, aria de cuprindere a acestora si impactul potential asupra costurilor operatorilor economici.
Investitiile in infrastructura vor spori cheltuielile de capital in acest an la 3% din PIB fata de 2,4% cat s-a realizat in 2005. S-a discutat despre masura Guvernului de a crea peste 8.500 de pozitii in sectorul public pentru stimularea cresterii gradului de absorbtie a fondurilor europene. Cresterea cheltuielilor salariale datorita crearii acestor noi posturi va fi compensata in intregime de diminuarea ""notei de plata"" la salarii in sectorul bugetar, prin blocarea pozitiilor vacante.