Cu putin timp inainte ca seful statului sa ajunga la Focsani, la sediul Prefecturii Vrancea din Focsani, pe 24 ianuarie 2006, s-a primit un telefon care anunta ca in sediul Prefecturii a fost instalata o bomba. In urma verificarilor efectuate de ofit
Cu putin timp inainte ca seful statului sa ajunga la Focsani, la sediul Prefecturii Vrancea din Focsani, pe 24 ianuarie 2006, s-a primit un telefon care anunta ca in sediul Prefecturii a fost instalata o bomba. In urma verificarilor efectuate de ofiterii SPP s-a descoperit in hidrantul de pe holul Prefecturii un dispozitiv care semana cu o bomba artizanala. Dispozitivul a fost preluat de ofiterii Brigazii Antiteroriste din Serviciul Roman de Informatii pentru o analiza detaliata. Traian Basescu nu a mai ajuns in sediul prefecturii Vrancea din motive de securitate.
SRI o intoarce
DEI (dispozitivul explozibil improvizat) descoperit cu prilejul vizitei presedintelui Traian Basescu in timpul vizitei efectuate la Focsani cu prilejul sarbatoririi Zilei Unirii a dat nastere la o multime de comentarii, atat in randul opiniei publice cat si in randul politicenilor. Daca duminica SRI confirma faptul ca obiectul descoperit in hidrantul de langa cabinetul prefectului de Vrancea din Focsani reprezenta o bomba artizanala care nu continea toate elementele necesare detonarii, ieri, oficialii SRI au dat inapoi si au spus ca dispozitivul gasit in hidrant nu continea substante explozibile. Acest punct de vedere a fost impartasit de prima oara si de generalul Lucian Pahontu, directorul Serviciului de Protectie si Paza. Acesta ne-a precizat ca, subordonatii sai au gasit, in urma unei reverificarii a traseului pe care urma sa se deplaseze seful statului, o teava de plastic de aproximativ 7-10 centimetrii care continea o bucata de metal si doua fire electrice.
Intrebarea care se pune acum este de ce SRI in prima faza a confirmat ca dispozitivul analizat de specialistii Brigazii Antiteroriste a SRI continea toate elementele unui dispozitiv explozibil improvizat (inclusiv materialul explozibil-n.r.) iar acum revin cu precizarea ca dispozitivul improvizat nu continea material explozibil? A intervenit Traian Basescu in acest caz pentru a nu crea motive de dispute politice pe seama securitatii fizie a sefului statului sau cei din Brigada Antiterorista a SRI au jucat la cacealma? (D.D.)
Procurorii au deschis o ancheta
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) fac verificari cu privire la dispozitivul gasit intr-un hidrant din Focsani, procurorii urmand sa stabileasca daca este o fapta cu caracter penal. Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Robert Cazanciuc, procurorii DIICOT vor stabili daca "este sau nu un act cu caracter penal". Pe de alta parte, intr-un comunicat SPP remis publicitatii ieri, se precizeaza ca "(...)" in incinta hidrantului situat pe holul Prefecturii Vrancea au fost gasite o teava de culoare galbena din material plastic, cu dimensiunea de 5-7 cm, doua fire si o bucata de metal". Purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, a declarat, citat de Mediafax, ca dispozitivul "aparent periculos" a fost expertizat, pirotehnistii celor doua servicii constatand ca obiectul este "nepericulos". Bercaru a precizat ca dispozitivul nu avea incarcatura exploziva si nici capsa de initiere. SPP a inaintat DIICOT din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie dispozitivul gasit. Totodata, surse judiciare citate de Mediafax sustin ca procurorii ar putea declansa cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de amenintare. (M.V.R.)
Marian Oprisan reactioneaza violent si aiuritor
Desi nu l-a intrebat si nu l-a acuzat nimeni, liderul PSD de Vrancea spune ca atentatorul este un fost angajat al Consiliului Judetean
Hidrantul din Prefectura Vrancea, unde a fost descoperita o bomba in 24 ianuarie, la vizita presedintelui Traian Basescu in Focsani, a reinviat disputele politice din Vrancea. Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, dupa ce a infierat cu manie proletara cotidianul ZIUA, s-a "autosesizat" si a declarat ca stirea publicata ieri nu este altceva decat o diversiune de presa pusa la cale de organizatiile PNL si PD Vrancea. Desi nimeni nu l-a acuzat de nimic, mai mult, in ciuda declaratiilor oficialilor SPP si SRI care au recunoscut ca au descoperit o bomba in Prefectura Vrancea, Oprisan spune ca totul este "diversiune".
Pe de alta parte, el sustine ca, desi "oficiali ai SRI si SPP nu au confirmat existenta vreunei "bombe artizanale", ci doar a unui dispozitiv improvizat nepericulos". Totodata, Oprisan a mentionat ca anchetatorii au descoperit faptuitorul "in persoana unui fost angajat al CJ, care printre altele nu a fost amprentat niciodata, nu mai lucreaza in administratia judeteana de trei ani si care nu a detinut niciodata functia de director al Directiei de integrare europeana in CJ". Oprisan a acuzat presa ca incearca sa ii asocieze numele cu "o asa zisa infractiune" si a solicitat SPP, SRI si Parchetului General (n.r.-Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie) sa demareze o ancheta care "sa stabileasca in mod clar cine se face vinovat de aceasta informatie, punandu-se accent pe scurgerile de informatii catre jurnalisti, intrucat datele furnizate sunt oferite dintr-un dosar in care se ancheteaza un atentat la siguranta nationala."
Presedintele PNL Vrancea, deputatul Nini Sapunaru, sugereaza ca Oprisan stie mai multe decat declara despre tentativa de atentat. "Raman surprins de cele declarate de domnul Oprisan, pentru ca noi nu l-am acuzat de nimic. Ma mir ca lanseaza diversiuni de genul asta, poate se simte cu musca pe caciula. Mi se pare extrem de agitat, o fi stiind el ceva. E ridicol, mai ales ca noi eram mai aproape de domnul Basescu decat dansul...", a spus Sapunaru.
Senatorul democrat Jan Vraciu spune ca Oprisan da dovada de inconstienta cand face astfel de declaratii. "Declaratia in chestiune se inscrie in aceeasi nota de fanfaronada de care da dovada Oprisan", a spus senatorul Jan Vraciu. "Ca o persoana autorizata, pot sa va spun ca dispozitivul a fost gasit ca urmare a unei actiuni de rutina a serviciilor specializate. Pot sa afirm ca la ora actuala, la Comisia de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala e in curs o ancheta menita sa stabileasca cum a ajuns tubul de PVC in hidrantul Prefecturii", a mai precizat Vraciu. (Sebastian OANCEA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.