Razboiul gazelor si energiei electrice a culminat duminica cu doua incidente cel putin discutabile, care au condus la intreruperea aprovizionarii Georgiei cu gaz si curent electric de catre Rusia.

Liderul georgian, Mihail Saakasvili, a acuzat Moscova de a fi inscenat cele doua explozii la conducta de gaz si la linia de inalta tensiune pentru a ""plati"" nesupunerea fostului satelit. ""Georgia a facut obiectul unui grav sabotaj din partea Federatiei Ruse"", a declarat Saakasvili la televiziunea publica, acuzand ca este vorba despre un ""santaj"" exercitat la adresa lui din partea Moscovei. In replica, autoritatile ruse le-au acuzat pe cele georgiene de ""isterie"" si se plang ca cele doua incidente ar fi fost acte de sabotaj.
POLITIZARE. Compania rusa Gazprom a criticat duminica tentativele de a ""politiza"" criza legata de sistarea livrarilor de gaz, decizie luata dupa ce doua explozii au afectat in partea rusa gazoductul ce furnizeaza combustibil Georgiei si Armeniei. Luni dimineata, Rusia a luat decizia de a utiliza gazoductele azere pentru a alimenta Georgia pana cand principalul sau gazoduct catre aceasta tara va fi reparat.
Cele doua explozii care au avariat gazoductul Mozdok-Tbilisi din Osetia de Nord au provocat oprirea livarilor de gaze Georgiei in plin val de frig extrem si au declansat polemica intre Moscova si Tbilisi. O a treia explozie produsa in Republica Karaceaievo-Cerkesia, la granita cu Georgia, a rupt unul dintre principalele cabluri electrice de inalta tensiune care alimentau Georgia din Rusia. Gazprom a dublat, incepand de la 1 ianuarie, pretul gazului pentru Georgia, acesta situandu-se la 110 dolari pentru mia de metri cubi. (Camelia Muntean)