Maine, zi istorica pentru palestinieni: pentru a doua oara de la crearea Autoritatii Palestiniene, ei au posibilitatea sa mearga la urne, pentru a-si desemna cei 132 de membri ai viitorului Parlament. Un scrutin dorit de SUA, dar care n-ar strica sa

Maine, zi istorica pentru palestinieni: pentru a doua oara de la crearea Autoritatii Palestiniene, ei au posibilitatea sa mearga la urne, pentru a-si desemna cei 132 de membri ai viitorului Parlament. Un scrutin dorit de SUA, dar care n-ar strica sa fie amanat, dupa opinia multora: membri Fatah, israelieni, chiar membri Hamas.

Dupa ezitari si amanari, dorite in special de vechea garda de la conducerea miscarii Fatah a fostului presedinte palestinian, Yasser Arafat, dar si de multi dintre politicienii israelieni, care vad in situatia actuala din tara (coma lui Sharon, alegerile anticipate din martie) o cumpana, alegerile palestiniene sunt asteptate cu emotie maine.
SEMNE DE INTREBARE. Chiar daca totul este planificat pentru desfasurarea in bune conditii a scrutinului (care a si inceput, prin votul de sambata si duminica al membrilor fortelor de securitate), scrutinul de maine este, pana in ultimul moment, sub semnul intrebarii. Gurile rele spun ca orice este posibil, pentru a se impiedica desfasurarea alegerilor sau a se anula rezultatul acestora. Interesati de o noua amanare ar fi multi: vechea garda din Fatah, oamenii care i-au fost alaturi lui Yasser Arafat, aratati de multe ori cu degetul de populatie pentru faptul ca nu sunt capabili sa aduca ordinea si prosperitatea in teritorii, ca sunt corupti si depasiti de timpuri, dar si unii membri ai miscarii Hamas, care candideaza pentru prima oara si are sanse mari de a obtine un numar impresionant de mandate in viitorul Consiliu Legislativ.
FIGURA NOUA. Gruparea radicala Hamas, care se pronunta pentru distrugerea statului Israel, pozeaza in salvator al poporului palestinian, promitand sa lupte contra anarhiei, coruptiei si saraciei, continuand, in acelasi timp, lupta armata contra Israelului. Totusi, e pentru prima oara cand ar putea avea cu adevarat puterea. Ce se va face cu ea? Cum ii va fi cand va avea de gestionat situatia din teritorii, unde somajul afecteaza un sfert din populatia activa?
OBSERVATORI. Sefa misiunii de observatori internationali, prezenti la alegeri (printre care si cinci diplomati romani), Veronica De Keyser, s-a declarat increzatoare in desfasurarea in liniste a acestor alegeri. Ea si-a exprimat ingrijorarea privind restrictiile de miscare impuse de Israel candidatilor palestinieni.
Facand referire, probabil, la arestarea unui candidat al Hamas, in Ierusalimul de Est, in timp ce-si facea campanie electorala, lucru neacceptat de Israel. Totusi, Israelul a autorizat desfasurarea votului in estul Ierusalimului, asa cum a permis si in 1996, la precedentele legislative palestiniene si in 2005, la alegerile pentru presedintele Autoritatii Palestiniene.
In plus, fortele israeliene au primit ordin de a se abtine de la orice operatiune in Cisiordania, incepand de ieri-dimineata si pana joi la miezul noptii (22:00 GMT), pentru a respecta legislativele palestiniene.

NOU LOOK


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.