Justitia este inca un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei la Uniunea Europeana. Intr-un efort disperat de a scapa de steguletul rosu al ineficientei in lupta anticoruptie, contra cronometru, autoritatile au relansat lupta cu a

Justitia este inca un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei la Uniunea Europeana. Intr-un efort disperat de a scapa de steguletul rosu al ineficientei in lupta anticoruptie, contra cronometru, autoritatile au relansat lupta cu actiuni spectaculoase. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva care marcheaza principalele evenimente din justitie consemnate in ultimele sapte zile.

In saptamana care tocmai s-a incheiat, trei demnitari de rang inalt au intrat sub tirul procurorilor si al judecatorilor. Dan Ioan Popescu a avut o dubla ipostaza: i s-a blocat, temporar, o parte din avere si vineri a fost chemat la Departamentul National Anticoruptie pentru audieri intr-un dosar penal. Adrian Nastase a avut si el de furca pe doua fronturi, ambele legate de mostenirea matusii Tamara, unul la DNA, celalalt deschis recent la Parchetul General. George Copos este ultimul demnitar pe lista saptamanii, dar cu situatia juridica mai avansata. Dintre cei trei, el este primul si, deocamdata, singurul urmarit penal, potrivit DNA.
ATENTIE LA PROBE! Numai daca enumeri evenimentele, reiese ca DNA este cel care a dat lovitura de imagine. Show-ul mediatic
s-a declansat, si semnalul catre Bruxelles pare a fi clar: se face, se munceste, se lupta impotriva marii coruptii. Din cele sase-sapte cazuri de mare coruptie promise de ministrul Justitiei, Monica Macovei, si de seful luptatorilor anticoruptie, Daniel Morar, pana la raportul din mai al Comisiei Europene, deja trei au fost scoase, in primul rand, la rampa judecatii publice. O judecata unde nu tot ce-i legal este si moral. Dincolo de morala, Justitia trebuie sa demonstreze insa incalcarea legilor tarii. Procurorii nu trebuie sa uite ca un raport favorabil in mai, fara obtinerea unor sentinte definitive de condamnare, nu ajuta prea mult Romania sa se integreze in structurile europene, la 1 ianuarie 2007. Ei trebuie sa demonstreze toate acuzatiile formulate impotriva celor pe care ii cerceteaza. Si trebuie sa o faca respectand procedurile, strangand probe beton care sa reziste nu numai unei judecati la instantele nationale, dar si oricarei analize a Curtii Europene a Drepturilor Omului.
AVERTISMENT. Fara asta risca sa arunce lupta anticoruptie in derizoriu si ideea de justitie la mana factorilor politici. De altfel, chiar si presedintele statului, Traian Basescu, a avertizat cu privire la periculozitatea show-lui mediatic si a criticat etichetarile care incalca prezumtia de nevinovatie. ""De cateva zile acuzam, punem etichete. Chiar oamenii politici se reped sa faca acest lucru. Eu cred ca singurii care pot pune eticheta «corupt», «hot», «cinstit» sunt judecatorii. Nu as vrea sa ajungem pana acolo incat acest show chiar sa discrediteze lupta anticoruptie.""

NASTASE, BAGAT IN CORZILE DNA SI PG DE MATUSA TAMARA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.