Scandalul declansat de mostenirea matusii Tamara, avandu-i ca protagonisti pe sotii Danasi Adrian Nastase, prinde in tavalugul suspiciunilor institutii importante ale statului, precum Oficiul National de Prevenire a Spalarii Banilor (ONPSB). Parc

Scandalul declansat de mostenirea matusii Tamara, avandu-i ca protagonisti pe sotii Danasi Adrian Nastase, prinde in tavalugul suspiciunilor institutii importante ale statului, precum Oficiul National de Prevenire a Spalarii Banilor (ONPSB).

Parchetul Instantei Supreme a declansat, de ieri, o ancheta penala chiar asupra Oficiului National de Prevenire a Spalarii Banilor (ONPSB). Institutia s-a cerut pur si simplu cercetata, dupa ce, cu intarziere de 7 ani, s-a trezit ca, din seifurile-i pline de documente secrete, lipsesc acte importante pentru instrumentarea dosarului ""Averea lui Nastase"".
Un procuror din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului Instantei Supreme a fost ieri la sediul ONPSB pentru a face verificari privind comiterea unei posibile infractiuni de distrugere sau sustragere de documente secrete din dosarul constituit de Oficiu in cazul unei operatiuni de 400.000 de dolari intrati in contul Danei Nastase. Nu se stie exact cand, nici de catre cine au fost sustrase ori distruse documentele atat de relevante in cazul averii fostului prim-ministru Adrian Nastase. Procurorii incearca acum sa descopere autorii si modul in care a fost posibil asa ceva.
DESCOPERIREA. Totul a pornit de la un articol de presa. Un cotidian central sustinea intr-un articol recent ca, prin anul 1999, ONPSB sesizase Parchetul General cu date despre o posibila infractiune de spalare de bani prin conturile sotiei fostului premier. Intrebarile care se puneau erau ce s-a intamplat cu sesizarea si de ce nu au facut procurorii nici o cercetare. Asa se face ca procurorii s-au apucat sa scormoneasca propriile arhivele BDS (Biroul Documente Secrete) pentru gasirea presupusei informari. ""Dar nu am gasit nimic, nicaieri in Parchetul General o asemenea sesizare!"", ne-a declarat ieri seful Biroului de Presa al Parchetului instantei supreme, procurorul Robert Cazanciuc. Apoi, procurorii i-au intrebat pe reprezentantii Oficiului de ce nu le-au trimis sesizarea despre care se vorbeste, unde este ea?
""Drept raspuns, am primit in urma cu cateva zile o sesizare de la Oficiul National de Prevenire a Spalarii Banilor ca din dosarul constituit de Oficiu, la informarea Bancii Creditanstalt din anul 1999, privind o tranzactie de 400.000 de dolari, au disparut sau au fost distruse mai multe documente"", ne-a explicat procurorul Robert Cazanciuc. Asa se face ca, pe urmele unei pretinse informari de acum 7 ani, s-a ajuns la o cu totul alta sesizare.

CINE AR PUTEA DA CU SUBSEMNATUL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.