Iliescu, rechemat in prim-planul PSD. Nastase, amenintat sa ramana fara functie. Liderii judeteni convocati la Brasov. Toate se intampla zilele acestea in PSD-ul zguduit de scandalul ""Matusa"".

Lider spiritual. Aceasta este pozitia pe care senatorul Ion Iliescu este chemat sa se intoarca la varful PSD. Initiativa ii apartine senatorului Razvan Theodorescu care a facut o declaratie in acest sens, dupa o intalnire avuta chiar cu Ion Iliescu. ""Nici un alt lider nu are competenta, influenta, carisma lui Ion Iliescu"", spune Theodorescu, care pledeaza pentru ""o venire in centru"" a fostului sef al statului, ca ""lider spiritual"", care sa fie ""consultat"", ""urmat"" in momente de criza, fara a avea o functie anume. Senatorul sustine ca Iliescu nici nu vrea de altfel vreo functie in PSD, doar isi exprima disponibilitatea de a da sfaturi. ""PSD are nevoie de aceasta imagine. Oamenii trebuie sa stie ca Ion Iliescu este acolo, activ. Ne place, nu ne place, Ion Iliescu este singurul om de stat creat in Romania in ultimii 16 ani"", ne-a declarat Razvan Theodorescu, precizand ca PSD ""marsaluieste"" cu ""oameni simpatici"" si ""destepti"", dar nu este suficient, iar Geoana si Mitrea ""sa stie ca atunci cand Ion Iliescu este acolo, pot sa ia notite"". Senatorul spune ca este sprijinit in acest demers de 10-12 parlamentari si profesori universitari, urmand sa se intalneasca cu acestia saptamana viitoare cand ar putea fi elaborata o declaratie de sustinere a lui Iliescu.
DISCUTII APRINSE. Reintoarcerea la varful PSD a lui Iliescu pare a fi dorita si de unii lideri judeteni, care, sustin surse din partid, vor ridica aceasta problema la reuniunea cu conducerea partidului, de la Brasov, de la sfarsitul acestei saptamani. Iliescu nu va participa la reuniune. Sedinta se anunta insa una de foc. Se prefigureaza sa se ia in discutie eliminarea functiei de presedinte executiv, detinuta de autosuspendatul Adrian Nastase, existand lideri judeteni care pledeaza pentru acest lucru. De altfel, presedintele Mircea Geoana a declarat unui cotidian central ca PSD analizeaza posibilitatea desfiintarii acestui post. Razvan Theodorescu a declarat ca a auzit de acest lucru, dar nu stie mai multe. ""Aruncarea lui Adrian Nastase peste bord este una dintre cele mai grele gafe"", a comentat totusi senatorul. Daca Adrian Nastase va fi sub lupa zilele urmatoare, presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, declara ca se mai gandeste asupra deciziei de autosuspendare din functie. El a facut aceasta declaratie aseara dupa ce Biroul Executiv al filialei i-a acordat un vot de incredere.

BOC VREA ALTA ANALIZA