O poveste cu regi, regine, printi si printese in tinuta de gala, pasind pe covorul care ii duce inaintea altarului, in acordurile unei muzici serafice. Fie ca este vorba despre Sigmaringen - castelul ""acvilei negre"", din care se trage stirpea r
O poveste cu regi, regine, printi si printese in tinuta de gala, pasind pe covorul care ii duce inaintea altarului, in acordurile unei muzici serafice.
Fie ca este vorba despre Sigmaringen - castelul ""acvilei negre"", din care se trage stirpea regilor Romaniei - , Palatul Cotroceni sau Castelul Peles, evenimentul curge urmand reguli dinainte scrise. Pe invitatiile la dejun sau la dineul de gala, oaspetilor li se indica si tinuta. ""Domnii: frac, cravata si manusi albe, decoratiuni mari, cruci cu cordon. Doamnele: toaleta de bal."" Patrundem intr-o lume pentru care ""eticheta conteaza"". Casatoriile se fac, in buna parte, din ratiuni de stat. Iar daca apare si iubirea - sau macar interesul pentru partenerul de viata ales de altii, si nu de viitorii soti - atunci mirii pot spera sa fie fericiti.
Subiectul pe care vi-l aducem astazi a venit ca o provocare din partea doamnei Stefania Ciubotaru, istoric si muzeograf la Muzeul Cotroceni. Interesului documentar al domniei sale pentru viata cotidiana de la curtea regala a Romaniei i-am adaugat interesul nostru pentru o istorie alternativa, prin intermediul cartii de bucate. Meniurile de la evenimentele prezentate le-am descoperit la Arhivele Nationale si Biblioteca Nationala a Romaniei. Fotografiile fac parte din arhive si colectii personale. Le multumim si pe aceasta cale celor care ne-au sprijinit, domnilor Codrin Stefanescu (imaginile pe care le-am reprodus fac parte dintr-un album in curs de aparitie dedicat in exclusivitate cartilor postale avand ca subiect Casa Regala a Romaniei), Ion. C. Rogojanu si doamnei Georgeta Filitti, istoric, precum si doamnei E. Schwarz, din Germania.
In ce priveste retetele, pentru reconstituirea lor am folosit din nou vechile carti de bucate, semnate de maestri bucatari francezi, dar si de nume importante ale artei culinare din Romania interbelica, precum cofetarul Emil Frederic.
Va las, deci, sa descoperiti cu acelasi deliciu secretele mariajelor regale romanesti si cele ale unor retete de bucate fastuoase precum: Foie gras à gelee au champagne (ficat de gasca in aspic cu sampanie), Sorbet Royal (sorbet regal), Faisan à la Broche (fazan la frigare), Côtelettes à la Pojarski (cotlete Pojarski), Caviar de Valcov aux blinis (caviar de Valcov cu blinii), Dindonneau farci aux marrons (curcan umplut cu castane), Consomme Carmen Sylva (supa Carmen Sylva), Dinde à la Godard (curca Godard), Abricot à la Conde (caise à la Conde).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.