Ascensiunea in forta a republicanei Condoleezza Rice si a democratei Hillary Clinton contureaza tot mai mult perspectiva unui duel exclusiv feminin la prezidentialele din 2008.

Americanii au toate sansele sa aiba parte de o campanie electorala la modul feminin in 2008. In coltul republican, purtand stindardul Administratiei Bush si militand pentru razboiul ""de pacificare"" din Irak, prima femeie de culoare care a ocupat vreodata functia de secretar de stat, Condoleezza Rice. In coltul opus, democrat, fosta prima doamna incornorata de cel mai popular presedinte american, ac-
tualmente senator de New York, Hillary Clinton.
""WOMEN ONLY"". Pana acum, cele doua nu si-au anuntat ambitiile electorale si nici partidele lor nu si-au desemnat inca potentialii candidati pentru Casa Alba. Insa presa americana si marea masa a votantilor (cel putin asa sustin sondajele de opinie) sunt convinse ca se va ajunge la confuntarea ""Hillary si Condi"". Ba chiar s-au scris carti pe aceasta tema. Dick Morris, fostul consilier al sotului lui Hillary, Bill Clinton, si-a imaginat confruntarea la urne dintre cele doua ""femei implinite, superstaruri ale presei, conducatori emblematici ai secolului al XXI-lea"", in cartea ""Hillary versus Condi: viitoarea mare batalie prezidentiala"". Destul de previzibil, avand in vedere fosta sa functie, Morris crede ca doar seful diplomatiei americane, Rice, o poate opri pe Hillary Clinton, care in ultimii ani a avut o ascensiune accelerata in cadrul partidului democrat, dar si in simpatia publicului.
CALCULE SI AMBITII. O ancheta Gallup pentru CNN, citata de AFP, releva ca 70% dintre americani ar vota o femeie in 2008. ""O femeie tocmai a preluat cea mai inalta functie in stat in Africa (Ellen Johnson-Sirleaf in Liberia), o alta a fost aleasa in America Latina (Michelle Bachelet in Chile). Si in Statele Unite sondajele arata ca sexul nu mai conteaza"", sustine si Stephen Hess, profesor la Universitatea George Washington.

TIMPUL VA DECIDE