Trupa clujeana de rock alternativ si-a gasit, in sfarsit, fagasul. Dupa diversele schimbari de componenta, Catalin Mocanu a primit buletinul de identitate ca nou solist al formatiei Kumm. Dupa ani multi de munca si dificultati, baietii se pot lauda c

Trupa clujeana de rock alternativ si-a gasit, in sfarsit, fagasul. Dupa diversele schimbari de componenta, Catalin Mocanu a primit buletinul de identitate ca nou solist al formatiei Kumm. Dupa ani multi de munca si dificultati, baietii se pot lauda cu un palmares impresionant. Cel putin european.

Coloana vertebrala, un public intelectual si o muzica hibrida este marca cu care se legitimeaza trupa Kumm. Spre deosebire de alte formatii autohtone, care sustin un pseudomesaj, Kumm prefera ""alternativitatea"". De la influente de blues, jazz, etno, combinate rafinat cu rock-ul, evolutia celor de la Kumm se face simtita si printr-un stil mai ""rupt"", progresiv.
Fiecare s-a apropiat de muzica in felul lui, iar gusturile comune i-a adunat in final in formula actuala. Astfel ca din ""Short Cuts"" (jazz) si ""Talitha Qumi"" (rock progresiv) s-a ""nascut"" Kumm (""nisip""), titulatura inspirata dupa un prieten tatar. Majoritatea pieselor din repertoriul clujenilor sunt in engleza, dar se potrivesc de minune cu ceea ce fac ei acolo, pe scena. Dublat de faptul ca traseul concertistic s-a consumat mai degraba peste granitele tarii, prin Italia, Germania, Ungaria, unde publicul s-a bucurat si de cele cateva piese cantate in romana. La noi, Kumm s-a auzit pana nu demult, datorita participarii in cadrul unor festivaluri cu greutate: Stufstock, Peninsula de la Targu-Mures si Szighet Festival de la Budapesta, dar si de numeroasele cantari tinute la Cluj sau Bucuresti.
PASI. Obstacolele nu
le-au ocolit nici lor ""ograda"". Schimbarile frecvente de componenta au constituit un motiv solid pentru recunoasterea tarzie pe piata muzicala atat de pestrita si comerciala. Dar inarmati cu optimism si forta de munca, si mai ales cu noul vocalist, timisoreanul Catalin Mocan, baietii pasesc incet dar sigur pe drumul dorit. In martie, ei vor calca din nou pragul studioului si vor incepe sa inregistreze cel de-a cincilea album, pentru care au pregatit deja 11 piese si la care isi vor aduce contributia diversi DJ-ei, care vor remixa cateva din piesele vechi si noi.
TROFEE. Pana atunci, baietii trebuie sa-si onoreze agenda incarcata. Pentru cei care nu pot sa-i vada prin tara, Kumm ajunge si la Bucuresti, la 28 ianuarie, in Laptaria lui Enache, si la 4 februarie in Viking Club. Si daca tot vorbim de albume, ultimul disc marca Kumm, ""Angels and Clowns"", a fost lansat anul trecut, in luna februarie. Lansarea de la Cluj a fost precedata de cea din Italia, unde baietii au sustinut un concert in 2004, castigand cu aceasta ocazie si trofeul Festivalului ""Gondola da€™Oro"". Ca, daca nu stiati, trupa apartine unei case de discuri independente din Italia, prin intermediul careia albumele clujenilor sunt distribuite atat in Europa, cat si in SUA si Japonia.

DE LA TIMISOARA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.