In urma cu peste cincisprezece ani, Jacek Tarkowski publica un text devenit astazi indispensabil oricarei analize comparative a realitatilor postcomuniste: Endowment of Nomenklatura, or Aparatchiks Turned into Entrepreneurchiks, or from Communist Ran
In urma cu peste cincisprezece ani, Jacek Tarkowski publica un text devenit astazi indispensabil oricarei analize comparative a realitatilor postcomuniste: Endowment of Nomenklatura, or Aparatchiks Turned into Entrepreneurchiks, or from Communist Ranks to Capital Riches (Innovation, 4/1, 1990). Este o excelenta radiografie a drumului parcurs de un partid comunist de la partid-stat la partid ca toate celelalte si al transformarii fostilor nomenclaturisti (aparatchiks) in prosperi oameni de afaceri (entrepreneurchiks).
Acum zece zile, am participat la o lansare de carte. Autorul imi este prieten, iar volumul sau, aparut la Institutul pentru Afaceri Publice din Varsovia, se ocupa de un subiect extrem de actual, vazut prin prisma realitatilor poloneze - Money and politcs in Poland (Bani si politica in Polonia).
Dupa prezentarea facuta de Walecki in sala de conferinte a Ambasadei Poloniei din Washington, un analist la curent cu evolutiile din tarile postcomuniste si atent la graficul extinderii Uniunii Europene m-a intrebat ce cred despre scandalul Adrian Nastase: este coruptia in Romania o criza sistemica sau avem de-a face doar cu acte de coruptie la nivel individual?
Cazul Matusa spune ca avem de-a face si cu una, si cu cealalta. Fara ajutorul unor oameni aflati in pozitii strategice, apetitul antreprenorial al sotilor Nastase ar fi intampinat obstacole cu mult mai dificile pe drumul intre legalitate si mocirla. Imbogatirea pare obsesia odraslei fostului inalt aparatchik. Aroganta pare a fi materialul din care este construit ginerele. In fotbal ori hochei pe gheata, exista un careu pe suprafata caruia portarul este protejat. Pe plan juridic, acest spatiu este reprezentat pentru fiecare din noi de prezumtia de nevinovatie. S-ar putea ca fostul premier sa fi iesit din acest spatiu prin explicatii ce se intorc impotriva cuplului de antreprenorchiks Dana si Adrian Nastase. Declaratiei ""Toate bunurile apartin sotiei mele"" i se poate raspunde: ""Dar sotia, cu bunuri cu tot, a cui este? Sau si dumneavoastra apartineti sotiei, dle Preoteasa, Miculescu ori cum va mai zice?"".
Am scris in mai multe randuri ce inteleg prin gandire mitocana. Printre altele, ea este si nefasta ipostaza a omului destept care incepe sa creada si sa actioneze ca si cum toti ceilalti sunt niste idioti. Gandirea mitocana ar putea aduce acestui tandem de hrapareti necazuri mai mari decat faptele ce asteapta inca sa fie clarificate de organele competente. Este oarecum de inteles de ce a ezitat dl Nastase sa se autosuspende temporar din functia de presedinte executiv al partidului. In viata de editorialist, a investit prea putin, asa ca o autosuspendare macar temporara pe acest taram ar fi un act de bun-simt. Trebuie ca exista niste grupuri de gherila ce opereaza pe ciberspatiu impotriva reputatiei Jurnalului National. Altfel nu-mi pot explica de ce in versiunea electronica a ziarului nu apare necrutatorul serial al dlui Cristoiu ""Daca iarna nu-i ca vara,/ Dana poate fi Tamara"", editoriale dedicate matrapazlacurilor personale, de stat si de partid din tesatura cazului Matusa. Aceeasi explicatie trebuie ca e valabila si pentru stergerea din versiunea electronica a ziarului a incendiarelor pagini de investigatie dedicate Matusii.
E timpul ca dl Marius Tuca sa scoata mainile din san si sa dea de pamant cu raufacatorii care saboteaza prestigiul celui mai ""citit ziar romanesc de calitate"". Altfel, flota de editorialisti plutind voiniceste in spatele vasului-amiral Gagesti se poate scufunda in ridicol. Salupa mea de agrement nu este interesata sa fie parte a unui asemenea naufragiu grandios.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.