Autoritatile de la Bucuresti iau masuri suplimentare pentru a preveni raspandirea gripei aviare, dupa ce in Turcia au aparut cazuri de transmitere a virusului H5N1 la om. Se vor face teste serologice si virusologice tuturor animalelor de casa din foc

Autoritatile de la Bucuresti iau masuri suplimentare pentru a preveni raspandirea gripei aviare, dupa ce in Turcia au aparut cazuri de transmitere a virusului H5N1 la om. Se vor face teste serologice si virusologice tuturor animalelor de casa din focare, dar si oamenilor, iar Institutul Cantacuzino va avea mai multi bani sa produca vaccinuri.

Romanii nu trebuie sa intre in panica, dupa ce in Turcia trei oameni au murit ca urmare a infectarii cu virusului gripei aviare H5N1, a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. ""In Turcia, in acea regiune, oamenii nu au fost instruiti, au tinut pasarile in casa ca sa le protejeze de frig. Masurile luate de autoritati nu au fost atat de radicale ca la noi"", a subliniat el. Flutur s-a intalnit duminica seara cu Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, cu epidemiologi, virusologi si medici veterinari pentru a analiza situatia din Turcia si a vedea ce mai avem de facut pentru a preveni raspandirea gripei aviare in Romania.
TESTE. De acum inainte specialistii autohtoni vor face teste serologice si virusologice nu numai la pasari, ci si celorlalte animale de pe langa casa omului - porci, cai, bovine, caini si pisici - pentru a vedea daca au luat virusul de la pasari si daca acesta a suportat mutatii. ""La porcii din focare s-au facut deja teste serologice inainte de Craciun si au iesit negative"", a precizat Flutur. El a adaugat ca teste serologice si virusologice vor fi facute si oamenilor din focarele de gripa aviara, inclusiv celor carora li s-a administrat Tamiflu. ""Astfel se va vedea daca a existat vreo tentativa a virusului de a trece la om"", a spus Flutur.
CONTROALE. Autoritatile vor inteti controalele si ii vor amenda pe cei care nu-si tin pasarile inchise in curti, nu anunta imbolnavirea acestora sau incalca interdictia de transport a zburatoarelor. Pana in prezent s-au aplicat 1.100 de sanctiuni in valoare de peste 12 miliarde de lei vechi. Astfel 800 de sateni s-au ales cu amenda, insa si 80 de primari si 100 de medici veterinari, pentru ca nu si-au facut treaba cum trebuie. ""Vrem sa modificam legislatia astfel incat sa putem verifica si portbagajele si bagajele, ca sa evitam situatii de genul celei de la Braiestii, cand rromii de aici au adus pasari de la Ciocile si, o data cu ele, si virusul gripei aviare in judetul Buzau"", a declarat Flutur.
VACCINARE. Campania de vaccinare impotriva gripei umane a populatiei din zona de risc aviar va continua, iar starea de sanatate a elevilor din intreaga tara va fi verificata. Institutul Cantacuzino va primi fonduri suplimentare pentru a putea realiza circa 5 milioane de doze de vaccin antigripal pe an, deoarece necesarul Romaniei in cazul unei pandemii de gripa aviara se ridica la 4-7 milioane de doze, iar la ora actuala producem doar 700.000.

ANCHETA MINISTERIALA LA ALBESTI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.