De mai bine de 10 ani, in buna parte, agricultura si cresterea animalelor din Romania au fost aruncate, incet, dar sigur, in bratele unor oameni de afaceri arabi. In timp, zeci de mii de hectare de teren agricol si tot atatea capete de ovine si bovine au umplut buzunarele investitorilor. In mare parte, banii au venit de la statul roman, prin subventii de miliarde, rambursari de TVA la exportul de materie vie, despagubiri pentru calamitati si cate si mai cate...

La inceputul anului 2000, societatea timisoreana ""Pilmavel"", specializata pe cresterea, finisarea si exportul ovinelor, a inchiriat de la fosta IAS Voiteni-Timis opt adaposturi pentru animale, cu spatiile aferente de deservire. In acelasi an, cu acordul conducerii fostei cooperative, locatarul a investit in saivane
nu mai putin de 700 milioane de lei. Modernizarile s-au facut si in ideea ca fosta IAS, fiind cuprinsa pe lista de privatizare a OUG 189/1999, va putea fi cumparata la licitatie, SC ""Pilmavel"" SRL, in calitate de chirias, avand drept de preemptiune. Intre timp, gratie unei bune convietuiri, titlul locativ al crescatorului de ovine a fost prelungit pana in anul 2005, tocmai pentru ca societatea timisoreana sa aiba o garantie vizavi de investitiile facute. In luna noiembrie 2001, Directia de Finante Timis, prin Administratia Financiara Deta, scoate la licitatie fosta IAS Voiteni, in cuantumul unei datorii de 4 miliarde de lei. Castigator la licitatie, pentru suma de 1,8 miliarde de lei, a devenit SC ""Maria Trading"" SRL-Constanta, reprezentata, in Banat, de libanezul Samir Abboud.
CONTESTATIE. Inca din primele momente, reprezentantul ""Pilmavel"" a contestat licitatia, acuzand o serie de nereguli. In primul rand, faptul ca nu a cunoscut data licitatiei, ""din cauza publicitatii necorespunzatoare, ceea ce a facut ca operatiunea sa se desfasoare in plina obscuritate, fara a se tine cont de interesele statului roman"". De remarcat faptul ca ""Maria Trading"" a achizitionat imobilele la 30% din valoarea lor reala, pretul fiind stabilit la 5,4 miliarde de lei de o celebra firma de consultanta si evaluare din Timis. Mai mult, fostul chirias al IAS Voiteni spune ca bunurile cumparate de cetateanul libanez ""nu puteau fi supuse licitatiei publice, intrucat acestea nu erau in circuitul civil"". In aceasta situatie, legea cere imperativ ca, in prealabil, sa se procedeze la reducerea capitalului social, ceea ce nu s-a intamplat niciodata. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, in calitate de chirias si creditor al fostei IAS Voiteni, cu o creanta de 700 milioane de lei, firma ""Pilmavel"" ar fi avut intaietate la licitatie! In opinia Directiei de Finante Timis, acest aspect nu a fost important! Ce a contat cel mai mult a fost faptul ca ferma s-a vandut la un pret de nimic, nimic din care statul a mai acoperit ceva dintr-o gaura de 4 miliarde de lei!
FRATIA OVINELOR. In randul crescatorilor de oi in spatiul carpato-danubiano-pontic, cea mai importanta firma, de altfel si cea care dicteaza preturile de achizitie de pe piata interna a patrupedelor, este societatea ""Maria Trading"" din Constanta. Firma are puncte de lucru in mai multe zone importante din Romania, iar partile sale sociale sunt detinute, in mare parte, de libanezul Jihad Ibrahim El Khalil, regele neincoronat al berbecutilor. Alaturi de Jihad, in aceeasi societate s-au mai ingramadit alti 11 frati libanezi, cei mai importanti fiind, in ordinea numerelor de pe tricou: ""procuratorul"" Iskandar Elias Saad, Samir Abboud, Charbel Gerban Tohme, Raji Ibrahim El Khalil, Omar Al Remmou, Richard Farah si, nu in ultimul rand, Mahmoud Jbano. Aceiasi baieti de aur mai sunt coproprietari ai SC ""Agro Chirnogi"" SRL, una dintre cele mai mari ferme din sudul tarii. De asemenea, fratia libaneza a mai reusit o performanta: sa inregistreze la Ministerul Agriculturii peste 2.000 de capete de ovine din rasa ""Merinos australian"", de pe urma carora a incasat subventii frumoase, care se acorda pentru... conservarea fondului genetic! Ce mai?!

CHILIPIR. Ferma timisoreana, vanduta de Finantele Timis la un pret ridicol