Procurorii intra din nou pe fir in ceea ce am putea numi scandalul averilor. Crescute peste an, prin mosteniri de la matusi, verisoare si alte rude, averile demnitarilor vor fi ""mirosite"" de trei procurori de la Parchetul instantei supreme. Nastase

Procurorii intra din nou pe fir in ceea ce am putea numi scandalul averilor. Crescute peste an, prin mosteniri de la matusi, verisoare si alte rude, averile demnitarilor vor fi ""mirosite"" de trei procurori de la Parchetul instantei supreme. Nastase, Mischie si toti politicienii suspectati de inavutiri ilegale l-ar putea urma pe Dan Ioan Popescu la controlul Inaltei Curti.

Inainte de a se intalni cu premierul Tariceanu, procurorul general al Parchetului instantei supreme, Ilie Botos, a hotarat sa nu stea cu mainile in san, privind neimplicat, de pe margine, la fabuloasele averi etalate de demnitarii nostri. Ilie Botos a dispus ieri-dimineata declansarea unor verificari pentru a vedea cine a ""calcat pe bec"" in goana dupa inavutire. ""Am dispus deja formarea unei comisii pentru a face verificari privind averile demnitarilor si in cazul unor neconcordante urmeaza sa fie sesizata instanta suprema"", ne-a declarat procurorul general. Apoi, seful procurorilor a plecat la guvern, pentru a discuta cu primul-ministru treburi importante pentru justitia romaneasca. La intalnire au mai fost convocati si Daniel Morar, seful DNA, seful SRI, Radu Timofte, generalul Ardelean, seful fostului serviciu doi si un sfert, si presedintele CSM, Dan Lupascu.
NASTASE SI MISCHIE. Comisia a fost deja constituita din trei procurori de la Parchetul instantei supreme. ""In primul rand, cei trei procurori vor strange toate informatiile privind suspiciunile legate de modul de dobandire a averilor demnitarilor. Ei vor analiza aceste informatii si pot face propuneri de sesizare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru demararea controlului averilor"", ne-a explicat procurorul Robert Cazanciuc, seful Biroului de Presa. Pana acum s-au vehiculat suspiciuni cu privire la mostenirile care au crescut averile lui Adrian Nastase si Nicolae Mischie. In cazul in care procurorii vor gasi si probe care sa indice vreo ilegalitate, atunci va fi demarata procedura de control a averilor, astfel ca Nastase si Mischie ar putea ajunge pe urmele lui Dan Ioan Popescu, la Inalta Curte, pentru a-si dovedi bucata cu bucata legalitatea avutului.
NICI O AVERE CONFISCATA. Din pacate, pana acum in Romania nu a fost confiscata nici o avere de demnitar, desi au existat suspiciuni cu privire la dobandirea lor ilegala. Controlul averilor este reglementat prin mai multe acte normative, printre care Legea 115/1996 si Legea 78/2000, carora le-au fost aduse, rand pe rand, amendamente. Ultimele modificari au fost facute chiar in vara anului trecut, dar controlul averilor a ramas in continuare in sarcina unor comisii care exista la nivelul fiecarei curti de apel. Pentru ineficienta sesizata chiar si de demnitarii europeni, la initiativa Ministerului Justitiei s-a pus problema constituirii unei entitati independente, la nivel national, care sa controleze averile demnitarilor. Totul este insa doar in faza discutiilor.

ATACUL LUI TARICEANU


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.