PULSUL MEDICINEI
Unul dintre cele mai periculoase obiceiuri este ""sa se bata turcii la gura ta"". Exista mancaciosi care se reped ca lupii infometati la mancarea din farfurie si care nu se lasa pana nu infuleca toate bucatele de pe masa.
PULSUL MEDICINEI
Unul dintre cele mai periculoase obiceiuri este ""sa se bata turcii la gura ta"". Exista mancaciosi care se reped ca lupii infometati la mancarea din farfurie si care nu se lasa pana nu infuleca toate bucatele de pe masa.
Mancarurile grele si satioase produc adevarate furtuni in organismul gurmanzilor. Explica necazurile ce pot aparea in urma mancatului fara masura prof. Nicolae Iordache, sef de sectie Chirurgie la Spitalul de Urgenta ""Sf. Ioan"". In primul rand, hrana infulecata nu mai e mestecata cum trebuie si se ingreuneaza misiunea stomacului, iar digerarea se face cu dificultate. Abuzul de mancare si alcool poate decompensa afectiuni cronice aflate pana atunci in stare de echilibru. Nu mai vorbim aici de efectele grave asupra pancreasului, stiut fiind ca ospatul fara frana poate declansa temutele pancreatite acute. Dar si hepatita cronica si ciroza sunt agravate de excesul de mancare si de abuzul de alcool. Hepaticii trebuie sa se abtina de la orice fel de alcool. Abuzurile alimentare maresc presiunea sangelui in sistemul de vase din abdomen care duce sangele spre ficat. Cei cu hepatite cronice sau cu ciroze sufera de fibrozarea ficatului, adica de transformarea inflamatiilor in tesut fibros, un fel de cicatrice care impiedica functionarea normala a celulelor hepatice. Un ficat plin de tesut fibros nu mai lasa sangele sa treaca prin el si atunci presiunea acestuia creste in vena porta. Din acest motiv apar si varicele pe esofag, presiunea mare a sangelui umfla venele de pe esofag care se pot si sparge, cu generarea unei hemoragii digestive in care se si moare. Aceste varice trebuie tratate endoscopic. Endoscopul aplica niste benzi elastice care stranguleaza vasul ce sangereaza in esofag. Prin alta metoda, endoscopul introduce in esofag o sonda cu doua balonase, care apasa vasele sangerande. Astfel se face hemostaza varicelor esofagiene, adica se opresc sangerarile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.