In anul care a trecut, campionul de necontestat in cinematografele din Romania a fost ultimul episod din celebra saga ""Star Wars"". Dar sa vedem care au fost preferintele publicului mondial si, de ce nu, ce premiere vor vedea romanii in 2006.

In anul care a trecut, campionul de necontestat in cinematografele din Romania a fost ultimul episod din celebra saga ""Star Wars"". Dar sa vedem care au fost preferintele publicului mondial si, de ce nu, ce premiere vor vedea romanii in 2006.

Ultimul episod din celebra saga ""Star Wars"" a atras cel mai mare numar de spectatori in cinematografele din Romania in acest an, potrivit clasamentului intocmit de Agentia Champions. Productia ""Star Wars: Episodul III - Razbunarea Sith"", distribuit la noi de InterComFilm, a fost vazut de 112.870 de romani si a avut incasari de circa 11 miliarde de lei vechi. Filmul lui George Lucas a fost un succes comercial la nivel international. In Statele Unite, ""Episodul III"" a stabilit un record in istoria cinematografiei: incasari de circa 50 de milioane de dolari in prima zi. In total, in intreaga lume, filmul a strans peste 848 milioane de dolari - de opt ori bugetul sau de productie, conform site-ului Boxofficemojo.com.
In box office-ul romanesc pana la data de 25 decembrie, pe podium s-au mai aflat ""Alexander""/""Alexandru"", cu aproape 90.000 de spectatori si incasari de 7,7 miliarde de lei vechi, si ""War of the Worlds"" /""Razboiul lumilor"", cu putin peste 87.000 de spectatori si incasari de 8,27 miliarde de lei vechi.
Pe celelalte locuri gasim productii ca ""Doi cuscri de cosmar"", ""Regatul cerului"", ""Mr. and Mrs. Smith"", ""Hitch si consilier in amor"", ""Harry Potter si pocalul de foc"" etc.
TREND. Se observa astfel aceeasi tendinta ca si in anul trecut: romanii continua sa fie atrasi de filmele de actiune si comedii, cu conditia ca in aceste productii sa se gaseasca si superstaruri. O alta tendinta ingrijoratoare este apetenta din ce in ce mai redusa a publicului pentru a merge la cinematograf. Aparitia titlurilor pe suporturi home (DVD, VHS), inca o foarte puternica piata-pirat, dar si costul crescut al unui bilet de cinema (la fel de scump ca si in Europa Occidentala sau Statele Unite, dar la salarii... sa nu mai vorbim) au facut ca premiantul acestui an sa nu adune decat putin peste 110.000 de spectatori, cifra cu care, in 2004, filmul n-ar fi ocupat decat pozitia a cincea. Si acest lucru se intampla in conditiile in care, cel putin in orasele mari ale tarii si in Capitala, anul trecut a fost unul al infloririi cineplex-urilor.
ROMANESTI. Filmul romanesc cu cea mai inalta pozitie in acest clasament realizat dupa numarul de spectatori este ""Moartea domnului Lazarescu"", in regia lui Cristi Puiu. Aflat pe locul 27, castigatorul premiului sectiunii ""Un certain regard"" de la Cannes a fost vazut la cinema de 25.222 de romani, inregistrand incasari de circa 2, 67 miliarde lei vechi.
Pe langa ""Moartea domnului Lazarescu"", o singura premiera autohtona a reusit sa mai treaca pragul de 10.000 de spectatori: ""15"", in regia lui Sergiu Nicolaescu, care a adus in cinematografe 12.276 de oameni. Situatia este intrucatva asemanatoare cu cea de anul trecut, cand ""Orient Expres"" al lui Sergiu Nicolaescu a fost vazut de circa 45.000 de persoane, insa urmatorul, ""Milionari de week-end"", s-a clasat pe locul 78, cu doar vreo 8.000 de bilete vandute.
Celelalte filme romanesti din anul care a trecut au avut o prestatie mai mult decat modesta. Cele doua filme ale lui Dan Pita - ""Second-Hand"" si ""Femeia visurilor"" - au fost vazute de 5.833, respectiv 1.723 de oameni, in timp ce ""Sistemul nervos"" al lui Mircea Daneliuc a avut 1.904 de spectatori.

ANUL LUI CRISTI PUIU


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.